ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 400 de angajați ai salinelor Praid și Târgu Ocna se află în grevă, nemulțumiți că nu li se acordă voucherele de vacanță pentru anul 2019, fiind sistată atât activitatea de exploatare a sării, cât și cea de agrement din bazele turistice.

Liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, a declarat pentru Agerpres că aproximativ 150 de angajați au declanșat un protest spontan, din cauza faptului că nu li se acordă voucherele de vacanță pentru 2019, banii fiind dirijați pentru restructurare și acordare de plăți compensatorii la Exploatarea minieră Râmnicu Vâlcea.

„Ne-am oprit din cauză că în bugetul alocat anului 2019 s-a alocat suma pentru voucherele de vacanță, dar s-a promovat o restructurare la Vâlcea (...) și conducerea, împreună cu Consiliul de Administrație, au hotărât să ia suma de vouchere și să o pună în bani de restructurare, în bugetul rectificat. Și de asta este nemulțumire, eu nu pricep, e vorba de 2.080 lei pentru un angajat, am făcut și acum o grămadă de profit (...) și nu ni se pare corect ca oamenii să sufere iar pentru această sumă infimă”, a precizat Kelemen Jozsef.

Potrivit sursei citate, activitatea de exploatare a sării a fost sistată de câteva zile, iar marți dimineața s-a oprit și activitatea de turism, vizitatorii nemaiavând acces în baza turistică.

În grevă se află și 230 de angajați ai Salinei Târgu Ocna, care au oprit activitatea de exploatare a sării, cea de turism, dar și cea de extracție de saramură.

„Am intrat în protest pentru că nu ni s-au respectat niște drepturi bugetate, drepturile salariale, motivul fiind neacordarea de vouchere de vacanță. Aprobarea lor depinde de Consiliul de Administrație, care a fost convocat de trei ori săptămâna trecută, au avut termene până la 12 noaptea și pur și simplu nu se întrunesc, nu vor să voteze, nu ne bagă deloc în seamă. Motivul este faptul că 49% din acțiunile SALROM sunt deținute de Fondul Proprietatea, deci privați, care, nefăcând cheltuieli, de genul voucherelor sau alte feluri de achiziții, rămân cu banii necheltuiți, deci banii sunt profit pentru ei la sfârșitul anului”, a declarat liderul de sindicat de la Salina Târgu Ocna, Dan Popa.
 
Reamintim că o sută de mineri s-au blocat în subteranul exploatărilor Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, fiind deciși să nu renunțe la protestul extrem declanșat în urmă cu 9  zile, cerând în continuare protecție socială pentru colegii lor ce urmează să fie disponibilizați.