ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Consilierul guvernamental” electronic ION s-a întâlnit, luni, cu elevii din Colegiul Național Aurel Vlaicu din București, fiind prima ieșire în public a acestuia, de la prezentarea să în ședința de Guvern, în urmă cu o săptămână. Ministrul tehnopat Sebastian Burduja a afirmat că ION este într-un proces de învățare și că este important ca să fim cu toții părinții lui ION și să acceptăm că poate să facă și greșeli, cum putem face și noi, potrivit news.ro, citat de ȘtiriPeSurse. 

Ministrul Sebeastian Burduja i-a făcut de asemenea, un elogiu lui ION, o formă de inteligență artificială pe post de consilier guvernamental:

„Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării susține acest proiect făcut de unii dintre cei mai străluciți cercetători români în inteligență artificială. De la bun început, am considerat că este rolul acestui minister de a susține proiectele îndrăznețe, românești sută la sută, de a le prezenta lumii și iată că acest proiect a fost astfel reflectat și în presa internațională drept o premieră mondială, un consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, într-o etapă de dezvoltare”, a spus Sebastian Burduja.
 
 

Burduja a prezentat de asemenea un proiect de viitor, prin prisma evocării istorice a lui Aurel Vlaicu:

„Iată că suntem în această instituție, acest liceu al Bucureștiului, care îi poartă numele lui Aurel Vlaicu și cred că putem învăța cu toții din exemplul lui Aurel Vlaicu, că trebuie să îndrăznești, ca să reușești. Asta a făcut întreaga echipă dee cercetare a proiectului ION: Îndrăznesc să propună  țării, lumii, tinerilor, un proiect pentru România viitorului și pentru lumea viitorului și cred că astfel de proiecte trebuie susținute și trebuie date ca exemplu”, a menționat Burduja.

„Este important și am fost transparenți de la bun început, un program bazat pe inteligență artificială nu poate fi considerat un proiect finalizat, el evoluează, este într-un proces de învățare, de aceea veți vedea că pune întrebări, pentru a afla lucruri, pentru a putem primi date, a le procesa și pentru a putea, într-o etapă ulterioară, să vină cu recomandări și concluzii”.
 
De asemenea, a susținut că „cei care au așteptări ca acest proiect să fie pe modelul ChatGPT, unde s-au investit miliarde și miliarde și să răspundă la orice întrebare, probabil sunt dezamăgiți. Este important ca să fim cu toții părinții lui ION, să acceptăm că poate să facă și greșeli, cum putem face și noi și să îi dăm timp să vină cu un proiect de care România să fie mândră”, a afirmat tehnopatul.
 
 
Reprezentantul echipei de coordonare, Vali Mălinoiu, le-a explicat elevilor că inteligentul ION este proiectat ca și un consilier- acesta nu oferă răspunsuri- doar pune diferite întrebări pentru a se dezvolta și a deveni mai bun.

„ION folosește ceea ce tehnic se numește magic words. (..) Ca să pornim o sesiune cu ION, vom folosi cuvântul magic: Salut, Ion! Apoi, ca să îi punem o întrebare lui ION, o să spun: Eu cred că..Ideea este să nu te descurajezi dacă ION nu înțelege din prima, nu înțeleg nici SIRI, nici Google, nici ALEXA. El devine din ce în mai bun”, a susținut specialistul.