ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constituția României, Președintele României, Articolul 80 (2) Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

Drepturile si libertatile fundamentale, Art. 29 – Libertatea conștiinței (1) Libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă (...)
(3) Cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii, în condițiile legii.

Interzicerea pelerinajului anual la Peștera Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, un simbol de netăgăduit al formării poporului român născut creștin, riscă să ia amploare și să se transforme în Primul Război fățiș de după 1989, între Stat și Biserică. Un război al unei perioade "în care parcă s-a întors păgânismul", ca să îl cităm pe Înalt Preasfințitul Teodosie chiar din predica de Sfânta Ecaterina când haidamalele ministrului Marcel Vela au tăbărât pe băbuțe și mame cu copii refugiate în Biserica Sf. Ecaterina din Constanța de frig. Autoritățile statului par să-și dorească îmbolnăvirea de pneumonie a enoriașilor ca să îi salveze de virusul nevăzut. Dar dacă credincioșii purtau mască în biserică atunci de ce au mai fost scoși cu forța? În biserici masca nu mai salvează vieți, nu mai protejează de virus? Păi atunci de ce trebuie purtate?

Asaltul brutal al forțelor de poliție și jandarmerie care au întrerupt o slujbă în curs de desfășurare s-a petrecut în același moment în care Judecătoria Constanța respingea solicitarea Arhiepiscopului Tomisului de a se respecta dreptul la credință al românilor care doresc să participe la pelerinajul de la Sfântul Andrei, cu asigurarea tuturor măsurilor sanitare necesare. Măsuri cu totul nerespectate zilnic, la București, unde circa 800.000 de români sunt încgesuiți ca vitele în garniturile și stațiile neîncăpătoare ale Metroului, fără ca Guvernul Orban și huidumele lui de la Interne cu tot cu "specialiștii" de la Sănătate și capul la comandamentul de Urgență, bahaistul musulman Arafat, să se mai revolte.

În toată această perioadă în care autoritățile s-au dovedit și se dovedesc incapabile să administreze actuala criză, ci dimpotrivă, doar să o amplifice iresponsabil, pelerinajul de la Sfântul Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, s-a realizat în mod cu totul exemplar de către Patriarhia Română. Ce face să creadă autoritățile că Biserica Ortodoxă Română nu va organiza, la fel de exemplar, pelerinajul la Ocrotitorul României, pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați cât are spațiul din jurul Mănăstirii Sfântului Apostol Andrei?

"Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?", l-a întrebat ieri Arhiepiscopul Tomisului pe Premierul României.

Astăzi, după Scrisoarea Deschisă a Înaltului Teodosie adresată primului ministru al Guvernului, secondată de poziția fermă, de unitate sinodală și solidaritate cu credincioșii a Patriarhiei Române, premierul de religie unitariană Ludovic Orban a preferat să dea un răspuns oral, neinstituțional. În cadrul unei declarații de presă, Orban s-a apucat să dea sfaturi Arhiepiscopului: „Sfatul meu sincer către Înaltpreasfinția Sa Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activități, ci sunt făcute ca să apere sănătatea și eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a spus premierul, citat de Capital.ro.

Răspunsul oficial a venit însă prin intermediari, tot pe cale orală, prin vocea purtătoarei de cuvânt a IPJ Constanța, Andreea Iliescu, care a amenințat credincioșii din întreaga țară: „Suntem la datorie zilnic și pe data de 30 noiembrie vom fi la datorie. Atât polițiștii, cât și jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu strictețe, nu vom tolera încălcarea legii și da, vom fi prezenți și în zona Mănăstirii Sfântului Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane deoarece, așa cum este prevăzut în legislația actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbind aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane din alte localități nu au voie să participe la aceste pelerinaje sau la aceste manifestări. Vom fi la datorie și vom respecta legea. (...) Cu siguranță vor exista filtre, vom monitoriza activ această situație și nu ne dorim să ajungem în situația în care să fim puși în fața faptului împlinit că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Suntem încrezători în puterea noastră și capacitatea noastră de reacție și da, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective astfel încât aceste activități să se desfășoare liniștit și cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo”.

Replica Înaltului Teodosie nu a întârziat. El a delegat, tot azi, toți preoții și toți călugării din Eparhia Tomisului - personal clerical și monahal - să se afle pe 30 decembrie - în interes profesional - la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, pentru a lua parte în cadrul soborului la Sfânta Liturghie - Document fără precedent (foto/doc mai jos). Precizăm că în județul Constanța sunt peste 300 de biserici și circa 40 de mănăstiri și schituri, mare parte din cele din urmă înălțate de IPS Teodosie. Actul curajos al Înaltului Teodosie este susținut de numeroase organizații ale societății civile românești din întreaga țară care și-au anunțat, de asemenea, prezența, împreună cu credincioși care o vor porni cu familiilor lor spre biserica din Peștera Apostolului Românilor.

Cu toate acestea, Înaltul Teodosie asigură autoritățile la Radio Dobrogea: "Noi nu vrem să pornim un război, noi vrem să întronizăm o pace, dar să fim respectați. Noi avem ca Biserică un drept prin Constituție." Măcar de-ar auzi.

Dacă Președintele României, reformatul Klaus Iohannis - mediator între puterile statului, precum și între stat și societate, potrivit Constituției Țării - nu-și va ieși din muțenie în acest caz, nu vedem prea bine evoluția situației. Și nu pentru Biserică, ci pentru Partidul-Stat care vrea să culeagă voturi - inclusiv în Biserică, așa cum face, cu nerușinare, Raluca Turcan - de la băbuțele agresate azi de malacii Jandarmeriei și Poliției PNL.

Să nu se uite: Dumnezeu nu se lasă batjocorit!