ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia juridică din Senat a dat marți raport de respingere în cazul proiectului legislativ privind parteneriatul civil, inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan, scrie Agerpres. Senatul este prima Cameră sesizată.
 
Conform proiectului de lege depus la Senat, „un parteneriat civil este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi cu scopul de a-și organiza civil”.
 
„Uniunile consensuale - cuplurile care aleg să nu se căsătorească - prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internațional, cât și național. Conviețuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină și o stare de drept. (...) Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecții juridice pentru cuplurile ce nu doresc să își schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să își oficializeze relația. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecția bunurilor, la accesul la servicii medicale și reprezentare în caz de pierdere a capacității de a decide pentru sănătatea proprie, la abitație, la succesiune în caz de deces", precizează Bîzgan, în expunerea de motive a proiectului.