ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de persoane s-au adunat duminică seară în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva legii abuzive a carantinării, propuse de Guvern și aflate în dezbatere la Senat. Oamenii au înaintat spre mijlocul pieței, cu steaguri, icoane, pancarte, vuvuzele, respectând distanțarea fizică. Mai multe persoane publice au ținut discursuri.

Printre cei prezenți se numără Pr. Hariton Negrea (Petru-Vodă), Pr. Emanuel Ganciu (comuna Jilava), Pompiliu Diplan, Iulian Capsali, av. Gheorghe Piperea, av. Dan Chitic, Mihai Făgădaru, Mircea Pușcașu, Mugur Mihăescu, membrii Frăției Ortodoxe „Sfântul Gheorghe” și ai Asociației „Calea Neamului” ș.a.

Oamenii au scandat lozinci și au afișat pancarte cu mesaje precum: „Libertate, Libertate!”, „Jos Dictatura Medicală!”, „Jos Arafat!”, „Jos legea opresiunii!”, „Toate partidele, aceeași mizerie!”, „Să vină presa să îi scoatem lesa!”, „Ne vreți la spital, vă vrem la tribunal!”, „Viață în libertate, nu riscuri inventate!”, „Nu vă credem!”, „Cred în Dumnezeu, nu în Covrig-19”, „Există Dumnezeu!”, „Arafat, știm și noi: Nu există valul doi!”, „Senator, nu uita: Va veni și vremea ta!”.
 
Totodată, unii dintre participanți i-au urat „La mulți ani!” medicului Răzvan Constantinescu, cel care a demontat manipulările făcute sub pretextul pandemiei, într-o filmare devenită virală pe YouTube și Facebook.  

Mai multe persoane au constatat întreruperea transmisiei live a camerelor web publice din Piața Victoriei.

Pompiliu Diplan a fost amendat cu 5000 de lei pentru protestul „În Libertate”, fiind acuzat de Jandarmerie că ar fi încălcat prevederile HG 476/16.06.2020 privind „prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”. Cu toate acestea, atât el, cât și avocatul Gheorghe Piperea, le-au cerut oamenilor să iasă în stradă și luni, la ora 18:00, în Piața Victoriei.
 
Adunarea s-a încheiat după ora 21:00, când participanții au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și au cântat „Cuvine-se cu adevărat”, în contextul sărbătoririi icoanei Maicii Domnului Prodromița.
 
Avocatul Dan Chitic a mers să protesteze și în fața sediului PSD din apropiere, împreună cu o parte dintre cei prezenți mai devreme în Piața Victoriei. Gestul său e întemeiat pe faptul că parlamentarii PSD, majoritari în Camera Deputaților, au votat joi proiectul legislativ privind carantinarea, inițiat de Guvernul PNL, trimițându-l apoi Senatului, care e for decizional.
 
Reacțiile politice nu au întârziat să apară. Într-o intervenție la Antena3, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, le-a transmis protestatarilor că îi așteaptă la spital peste câteva zile, încercând să insinueze că prin participarea la protest ar fi favorizat răspândirea coronavirusului. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a spus la B1 TV că nu înțelege de ce au protestat oamenii și i-a acuzat în mod fals că aceștia neagă existența coronavirusului sau că nu vor să poarte mască, deși ei au protestat împotriva legalizării abuzurilor instituționale sub pretextul coronavirusului, fără a nega existența acestuia și nefiind obligați să poarte mască în aer liber. Mai mult, premierul i-a acuzat pe organizatori că propagă informații false, că instigă lumea să nu respecte reguli sanitare și că protestul ar fi fost unul pregătit, nu spontan, potrivit Agerpres. Prin astfel de afirmații care se eludează subiectul, premierul dovedește într-adevăr că n-a înțeles de ce protestează oamenii și că nici nu e preocupat să înțeleagă, de vreme ce vineri spunea că astfel de manifestări „nu transmit nimic”.   

Un protest similar, dar mai redus numeric, s-a desfășurat vineri în Piața Victoriei. Manifestanții promit că, indiferent de rezultatul dezbaterii din Senat, vor ieși în stradă și luni seara.