ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invazia Rusiei în Ucraina pare să bată pasul pe loc, fără cucerirea vreunui nou teritoriu semnificativ, în ciuda unui weekend de lupte grele, armata ucraineană susținând că a doborât zeci de elicoptere rusești și a recucerit un oraș luni dimineață - ceea ce a alimentat speranțele unei victorii la care nimeni nu s-ar fi așteptat, potrivit The Daily Mail. Cu toate acestea, se dau lupte grele în nord-vestul capitalei Kiev, armata rusă ucigând și civili, în timp ce a treia rundă de negocieri pentru pace este în desfășurare în Belarus, potrivit Mediafax.ro.

Rușii au reluat luni dimineață bombardamentele asupra orașelor Mariupol, Cernigov, Nikolaev și Harkov, în timp ce sute de civili încercau să evacueze Irpinul - localitate situată la periferia Kievului - pe un pod distrus, după zile de atacuri grele în încercarea rușilor de a încercui capitala. Dar soldații armatei inamice nu au avansat semnificativ linia frontului de la cucerirea orașului Herson și a centralei nucleare Zaporojia de săptămâna trecută. 

Între timp, forțele armate ucrainene au afirmat că au distrus peste noapte circa 30 de elicoptere rusești care fuseseră mutate pe aeroportul Chornobaivka, în apropiere de Herson, și că au recucerit orașul Chuhuiv, în apropiere de Kharkiv, ucigând în această operațiune doi comandanți ruși - locotenent-colonelul Dmitri Safronov și locotenent-colonelul Denis Glebov. 

La rândul ei, Rusia a recunoscut pierderea unor comandanți - colonelul Konstantin Zizevski și locotenent-colonelul Denis Glebov - ale căror funeralii au avut loc în weekend.

Totodată, a apărut o înregistrare video care pare să arate forțele de apărare ucrainene cu baza în Odesa, cel mai mare port al țării, schimbând focuri de armă cu nave în timpul nopții - una dintre acestea fiind lovită. Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat între timp că nava, o corvetă pe nume Vasili Bikov, a fost distrusă. 

Armata ucraineană estimează acum că 11.000 de soldați ruși au fost uciși în lupte, alături de pierderea a 1.000 de vehicule blindate, 290 de tancuri, 68 de elicoptere, 46 de avioane și zeci de alte echipamente. Observatorii independenți dau totaluri mai mici, dar Franz-Stefan Gady - de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice - a declarat că situația devine totuși „încet-încet nesustenabilă pentru Rusia”.

Serviciile secrete americane consideră că Rusia a angajat în luptă 95% din forța de invazie masată la granița Ucrainei, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca întăriri semnificative pentru extinderea atacurilor sale să ajungă prea curând - dar chiar și acestea ar putea pur și simplu să se confrunte cu multe dintre problemele logistice care au afectat și primul asalt.  

Ceea ce i-a determinat pe unii - inclusiv pe amiralul general britanic Sir Tony Radakin - să prezică faptul că Rusia ar putea pierde efectiv războiul. Întrebat duminică de BBC dacă victoria armatei ruși este „inevitabilă”, așa cum mulți au prezis înainte de începerea luptelor, el a răspuns: „Nu”. 

Cu toate acestea, înfrângerea Rusiei nu înseamnă automat victoria Ucrainei. În ciuda pierderilor grele, armata rusă a reușit totuși să cucerească teritorii-cheie, în special în sud, decupând Kievul de multe dintre rutele sale comerciale vitale de la Marea Neagră și de bazele sale navale.

Forțele ucrainene s-au dovedit tenace în apărare, dar rămâne de văzut dacă pot contraataca cu succes și împinge forțele rusești înapoi peste graniță.

În aceleași timp, delegațiile ucraineană și rusă s-au întâlnit în Belarus pentru o a treia rundă de negocieri între cele două părți. Rusia a evocat pentru prima dată perspectiva de a-și opri operațiunea militară, cu condiția ca Ucraina să recunoască independența Donbassului, să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc și să se angajeze să nu adere niciodată la NATO. Este pentru prima dată când Rusia își afirmă în mod explicit poziția în cadrul discuțiilor, pe care Kievul a respins-o. Această poziție a rușilor era cunoscută din declarații politice încă de săptămâna trecută, dar a rămas inacceptabilă pentru Ucraina.
 
De asemenea, s-a anunțat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni joi cu omologul ucrainean Dimtro Kuleba în Turcia - primul summit la nivel înalt între cele două părți pe teren neutru de când au început luptele.  

Între timp, se așteaptă ca Rusia să continue bombardamentele asupra celor mai mari orașe ucrainene, Moscova susținând că a deschis luni dimineață coridoare de evacuare din Mariupol, Sumy, Harkov și Kiev, pentru ca civilii să se poată refugia. Ucraina a respins rapid planul rusesc, după ce s-a dovedit că majoritatea rutelor de evacuare duceau în Rusia sau Belarus. 

Vicepremierul Irina Vereșciuk a respins luni oferta de încetare a focului, afirmând că „nu este o opțiune acceptabilă” pentru ucraineni să fugă în țara care îi atacă. Civilii „nu vor merge în Belarus pentru a lua apoi avionul spre Rusia”, a spus ea.