ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Raed Arafat a anunțat luni că va fi emis un ordin prin care vor fi suspendate, pentru o perioadă de 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale, precum și alte tratamente și investigații medicale care se consideră că nu reprezintă urgențe și care pot fi reprogramate.
 

„După discuțiile cu colegii de la Ministerul Sănătății, analizele făcute la Centrul Național de Comandă și Coordonare a Intervenției, discuții cu mai mulți manageri de spitale, suntem nevoiți să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităților sanitare publice”, a anunțat luni Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
 

Potrivit șefului DSU, prevederile ordinului nu se aplică în cazul urgențelor, al femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, al pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigații sau tratament. Astfel de proceduri medicale se vor realiza în continuare în unitățile medicale publice.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, care va nota în foaia de observație motivația medicală ce impune necesitatea internării pacienților.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv și decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a mai explicat Raed Arafat, citat de Agerpres

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews