ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:15 Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certidicatului Covid pentru angajații de la stat. Documentul ar urma să devină obligatoriu în toate instituțiile din România, după cum au cerut prin amendamentele depuse senatorul Florin Cîțu și deputata Raluca Turcan (PNL). Decizia finală aparține plenului Senatului, potrivit Știri pe Surse.
 
Impunerea certificatului Covid ar urma să se adreseze autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiectul de lege se regăsesc educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul puterii judecătorești.

În cazul obținerii certificatului Covid prin testare, costul testului va fi suportat de angajat. Excepție vor face persoanele care au contraindicații medicale și nu se pot vaccina, testarea lor fiind plătită de angajator.

Celor care refuză certificatul Covid li se va suspenda contractul de muncă, fără plata drepturilor salariale, pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă după cele 30 de zile, dacă angajatul nu se răzgândește, va fi concediat.

Certificatul Covid va fi obligatoriu pe perioada stării de alertă. Obligativitatea va intra în vigoare la 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Starea de alertă se află la a șaptesprezecea prelungire și nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit, deși ultima prelungire este lovită de nulitate prin faptul că a fost aprobată de un guvern demis, cu atribuții foarte limitate, care nu mai avea competență în acest domeniu. Dacă prelungirea stării de alertă ar fi atacată pe temeiul legalității, atunci ar cădea de la sine tot eșafodajul certificatului Covid, care pe starea de alertă se și bazează.
 
ACTUALIZARE 17:50: Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități a Senatului, a dat aviz negativ propunerii legislative care condiționa angajații din sănătate la vaccinarea sau testarea Covid, informează Știri pe Surse. Avizul comisiei este, din păcate, doar unul consultativ. 

Cea mai importantă prevedere a proiectului care a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul cadrelor medicale este aceea că, pentru a-și desfășura activitatea, personalul medical trebuie să facă dovada certificatului digital, în caz contrar, angajatorul putând suspenda pe o perioadă de 30 de zile activitatea celor care nu prezintă certificatul sau, dacă nici după cele 30 de zile nu este prezentat certificatul digital, angajatorul poate înceta de drept contractul de muncă.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Consecventă cu părerea exprimată în urmă cu o săptămână, că toți angajații de la stat ar trebui să aibă certificat „verde” sau „pașaport de acces la muncă”, Raluca Turcan, ministrul demis al Muncii, a propus marți, împreună cu premierul demis Florin Cîțu, trei amendamente la proiectul de lege 454/2021, astfel încât nu doar cadrele medicale, ci și cadrele didactice și toți angajații de la stat, dar și de la privat (în companiile unde există minimum 50 de angajați), să fie condiționați prin certificatul Covid.
 
Surse din cadrul Senatului au confirmat că cei doi membri PNL (senatorul Florin Cîțu și deputata Raluca Turcan) au depus amendamente pentru ca dispozițiile prevăzute (impunerea certificatului Covid atât pentru personal, cât și pentru vizitatori) să se aplice nu doar pentru personalul medical, angajații laboratoarelor de analize medicale, personalul IGA și MAI, CI ȘI în cadrul centrelor de asistență socială, în cadrul sistemului de învățământ preuniversitar și superior, precum și în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici cu capital public și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea mai mult de 50 de persoane simultan. 
 
Într-un al doilea amendament, este solicitată obligativitatea certificatului Covid pentru cei angajați „în cadrul unităților de asistență medicală profilactică și curativă, în cadrul unităților și structurilor medicale reglementate de art.170 și 172 alin (10) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite, în continuare, unități publice și private, personalul, precum și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente”.
 
Cei doi miniștri ai guvernului demis Cîțu au dorit să schimbe inclusiv titlul textului legislativ, din „Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private” în „Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și pentru alte categorii de furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale și de medicamente”.
 
După cum ActiveNews a relatat, ultima prelungire a stării de alertă, din octombrie 2021, este ilegală și nelegitim, întrucât un guvern demis nu mai are autoritate pentru impunerea unor măsuri excepționale.
 
Avocatul Elena Radu a comentat:
 
Proiectul de lege cu certificatul verde pentru mersul la munca (initial a fost personalul din unitatile sanitare publice si private).
Comisia pentru munca a Senatului a mai bagat obligativitatea pentru:
- profesionistii din asistenta sociala;
- personalul din sistemul de invatamant preuniversitar si superior.
In Senat, are loc sedinta comisiei juridice. S-au mai depus niste amendamente si in comisia juridica - principalele amendamente:
1. Pe lângă personalul din sănătate și educație, vor să adauge TOT personalul din sistemul public și parțial cel privat (clădiri de birouri în care lucrează peste 50 de persoane simultan).
Atât personal, cât și vizitatori (ca la HG).
2. La unitățile medical-sanitare, obligativitatea se va adăuga și furnizorilor de servicii medicale, de medicamente și dispozitive medicale.
3. Au inserat prin "derogare de la Codul Muncii", "explicând" că dreptul la muncă nu e un drept absolut și e inferior celui la viață.
Tot acum are loc si sedinta comisiei pentru drepturile omului (poate mai introduc si ei niste amendamente).
La 16 are loc sedinta comuna a Comisiei juridice si comisiei pentru sanatate.
Normal că nu au fost invitate nici sindicate, nici patronate, nici ONG uri la sedintele comisiilor.
Aud ca maine vor mâine sa o treacă prin senat și apoi la camera pe repede inainte.
PS: cam asta se vrea a se legifera.
Ne mai putem opune încă sa nu devina lege.
După ce va deveni lege, să nu vă aud că vă plângeți.
 
Avocatul a oferit și extrasele cu amendamentele în cauză: