ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele CSM, Nicoleta Țînț, se va prezenta joi la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre situația pensiilor speciale, scrie Evenimentul Zilei.

Întâlnirea, anunțată de Administrația Prezidențială, vine în urma votului din Camera Deputaților, de marți. privind proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale.
 
Președintele CSM, judecătoarea Nicoleta Țînț, afirmă că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților reprezintă o situație de o gravitate fără precedent, iar Consiliul va face demersuri atât pe plan intern, cât și pe plan extern pentru ca pensiile să fie menținute, nefiind vorba despre un privilegiu, ci despre un drept justificat în mod obiectiv. 
 
„Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistrați afectează insasi independenta justitiei. Subliniez cu fermitate faptul ca pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, așa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităților și interdicțiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum și de importanta sociala uriașă a muncii judecătorilor și procurorilor.

Confruntat cu aceasta situație de o gravitate fără precedent, Consiliul își va intensifica demersurile atât în plan intern, cât și extern pentru ca pensia de serviciu a magistraților sa fie menținută”, a declarat Nicoleta Ținț, pentru mainnews.ro.
 
Pensiile speciale și de serviciu pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, ca for decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.