ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe lângă reacțiile localnicilor, care s-au pronunțat împotriva angajării de lucrători străini la o brutărie din Ditrău, au apărut și voci care îi apără pe imigranții din Sri Lanka. Una dintre ele e chiar patronul de restaurante care a demonstrat cum se poate construi un metru de autostradă cu fonduri private. O altă reacție e cea a superiorului ierarhic al preotului catolic din localitate, care îl mustră pentru implicarea sa de partea credincioșilor revoltați.

Ștefan Mandachi, patronul unui lanț de restaurante, devenit celebru în martie 2019, când a turnat un metru de autostradă în jud. Suceava, inițiind mișcarea „România vreau autostrăzi! Șî eu”, a comentat sâmbătă pe Facebook situația celor doi imigranți din Sri Lanka, angajați la o brutărie din Ditrău, jud. Harghita. Afaceristul s-a arătat revoltat de reacția localnicilor, pe care, în numele non-discriminării, i-a numit „nebuni cu gândire feudală”. El s-a arătat dispus să-i angajeze pe cei doi imigranți la oricare dintre restaurantele pe care le deține și anunță că, deși nu avea în plan, va angaja străini la noua franciză pe care o va deschide în Sfântu Gheorghe, chiar cu riscul de a își pierde o parte dintre clienți.   
 
„Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat... Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită.

Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!

Cât despre cei 300 de inși care țipă înverșunați... mă șochează, Doamne ferește, Doamne păzește, nu mi-am imaginat că mai pot vedea astfel de scene în 2020! Sper să pot să mă abțin, deși nu cred...

P.S. O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, se întreabă antreprenorul Ștefan Mandachi pe contul lui de social media.

Mandachi nu e singurul care a luat atitudine împotriva majorității și în favoarea minoritarilor. Jakubinyi György, administratorul Arhiepiscopiei catolice de Alba Iulia, a emis vineri un comunicat în care condamnă faptul că preotul Bíró Károly din Ditrău și-a manifestat solidaritatea față de credincioșii maghiari, revoltați de prezența imigranților în comuna lor.

„Din nefericire Bíró Károly, preot al comunei Ditrău, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competența și care nu corespunde cu punctul de vedere al bisericii noastre. Poziția Bisericii Catolice în acest caz este clară: fiecare trebuie să beneficieze, fără discriminare, de dreptul de a munci, fie că e bărbat sau femeie, băștinaș sau imigrant, sănătos sau infirm. A-l primi pe cel străin e important și pentru că nu trebuie să uităm: ca oameni, cu toții suntem, din mila lui Dumnezeu, venetici pe acest pământ.

Atragem atenția locuitorilor din Ditrău, dar și din alte comunități, să aibă în vedere caritatea, toleranța și virtuțile creștine. Iar preoții noștri să-și înțeleagă poziția ca fiind indispensabilă pentru liniștirea spiritelor, nu pentru îndemnul pe calea urii și a conflictului”, a declarat vineri prelatul catolic Jakubinyi György, citat de Radio Cluj.