ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SCULPTORUL HULEA HULEȘTE LA MITROPOLIE
 
Mai țineți minte rinocerul cu țâțe al Clotildei? Ei bine, a fătat la Iași!
 
„Luna Sculptorilor Români”, un amplu eveniment dedicat sculpturii din România și în special lui Constantin Brâncuși, pe banii ieșenilor, a împânzit înainte de Postul Paștilor străzile frumosului târg cu imagini scoase din apocalipsă.
 
În mod special, pe pietonalul din fața Catedralei Mitropoliei Iașilor, a fost trântită cu dosul la biserică o formă sculpturală androgină, ca să nu zicem trans, care ar putea fi o femeie cu o turlă în cap, căreia o mână venită de nicăieri îi bagă o carte între picioarele amputate. Ca să fie treaba și mai artistică, sculptorul cu nume predestindat - Darius Hulea - a instalat forma de moarte pe un soclu marcat cu simbolul Moldovei - Bourul. Ca partener zoomorf la polul opus, ascunsă sub o tufă de Veneția, se află călare pe clopotnița destrămată din capul formei o... reptiloidă.
 
De altfel și mâinile sunt cu solzi pe ele, ca să fie mai sexy probabil. Dacă nu or fi cumva așa de la vaccin. Pentru a pune capac, în dialog cu amputata, încadrată cu o bandă tricoloră (!), chiar din fața Primăriei Iașilor, dintr-un paralelipiped de metal ies trei gheare care țin în fața personajului un cap... decapitat, șiroind de sânge. Cu barbă, ca un sfânt sau un dac (mai multe cadre foto și un video, mai jos). Artă, nu glumă! Copilașii din Iași au acum o materie „alchimică” de studiat...
 
La fel ca la București. Ca să vă amintiți, vă oferim trei imagini „horror”:
 
„Luna Sculptorilor Români” (19 februarie - 19 martie 2023) este un eveniment organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, având ca parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul de Artă și Muzeul Unirii, Muzeul Național de Artă Constanța, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Galeria Aparte, Galeria ArtEast, Galeria Dana, Arcada Central Art Space, Galeria „Theodor Pallady”, Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”, Galeria de Artă „Drossu”, TVR Iași, Bindu, Grand Hotel Traian, Artmark, Palas Mall.

„Iubitorii de artă”, scrie presa, dintre care nu lipsește Basilica, sunt așteptați atât în locațiile partenere, cât și în arealul destinat evenimentului (Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada „Lăpușneanu”, Casa Universitarilor, Parcul Copou), pentru a admira opere de artă unice, în cadrul a ceea ce se dorește a fi o radiografie a sculpturii moderne și contemporane românești.
 
Ieșenii nu au ezitat să semnaleze și s-au arătat indignați de natura formelor cu care au dat nas în nas pe stradă, cu copiii de mână, expuși fără voia lor la oribilitățile prezentate drept artă:

„Știe cineva ce reprezintă, cine este autorul și care este motivul plasării acestei "creații" în mijlocul pietonalului Lăpușneanu???”, a semnalat un ieșean.

„#IAȘI: Ne-am pricopsit cu un klingonian răstignit central, fix pe mijlocul trotuarului din fața hotelului Astoria. 
Domn' primar Mihai Chirica, dacă arătarea nu cumva e Ma(ma)ia Sandu - trecută deja în istorie, atunci mă bate gândul că e ceva cu Slava Ukraine! Pff ...Ziceți-mi că greșesc, vă rog!”, a scris pe Facebook o ieșeancă indignată dar cu simțul umorului.
 
Reamintim că expoziția cu statui obscene înfățișând entități antropomorfe infernale vernisată de USR-ista Clotilda Armand în holul Primăriei Sectorului 1 a fost „închinată” tot lui Brâncuși! Cum ar veni, frumosul îl întorci pe dos cu urâtul, albul cu negrul, adevărul cu minciuna, creștinismul cu satanismul.
 
Până la această oră, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscopia Iașilor nu au reacționat.
 
 
 
FOTO/VIDEO:
 
 
 
 
 
Și Trinitas TV se bucură de Luna Sculpturii „brâncușiene” de la Iași. Ura! Video: