ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia ar fi folosit de mai multe ori în timpul invaziei din Ucraina bombe cu submuniții, potrivit unor „informații credibile” menționate de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului. Mai mult, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a documentat numeroase atacuri asupra unor ținte civile în Ucraina care pot fi considerate crime de război, relatează vineri agențiile EFE și DPA, citate de ȘpS

O bombă cu submuniții a lovit spitalul principal din Vuhledar, localitate din regiunea Donețk aflată sub control ucrainean, provocând 4 morți și circa 10 răniți, alte atacuri cu astfel de arme fiind semnalate în regiunea Harkov, unde au provocat 9 morți și 37 de răniți în rândul civililor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Liz Throssell.

„Din cauza efectului lor pe o rază extinsă, folosirea bombelor cu submuniții este incompatibilă cu Dreptul Umanitar Internațional”, a amintit oficialul ONU, citat de agerpres.ro

Un tratat internațional ce interzice dezvoltarea, fabricarea, achiziționarea și stocarea unor astfel de arme este în vigoare din 2010, dar Rusia nu se numără printre statele semnatare, după cum nu se numără nici SUA, Ucraina și China.

Civili au căzut victime în Ucraina și în urma atacurilor asupra unor centre spitalicești, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționând cel puțin 26 de astfel de atacuri, soldate cu 12 morți și 34 de răniți.

„Civilii sunt uciși și mutilați în ceea ce par a fi atacuri nediscriminatorii” și trupele ruse recurg la rachete, artilerie grea și raiduri aeriene lângă zonele populate, remarcă purtătoarea de cuvânt a instituției ONU.

„Reamintim autorităților ruse că atacurile directe asupra civililor și obiectivelor civile, precum și așa-numitele bombardamente zonale în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii sunt interzise prin dreptul umanitar internațional și pot constitui crime de război”, a adăugat ea, amintind și de atacul de miercuri asupra unei maternități din Mariupol.

Pe de altă parte, Rusia afirmă că nu atacă decât ținte militare și acuză trupele ucrainene că se instalează în zone populate și clădiri civile, inclusiv spitale, pentru a folosi civilii drept „scuturi umane”.

Nu putem acorda încredere propagandei ruse, dar nici ONU și substructurii sale OMS, care și-au pierdut orice credibilitate în timpul pandemiei, ducând o propagandă mincinoasă care a făcut să fie încălcate drepturile omului în statele membre, ajungându-se până la vaccinarea forțată cu un ser experimental. Pe de altă parte și Rusia a implementat aceleași practici vacciniste iar, acum, a declanșat și un război. Astfel că am ales să cităm ambele surse și să le punem sub semnul întrebării în egală măsură.