ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aristocratul, pe nume Henric al XIII-lea, în vârstă de 71 de ani, care s-a aflat în spatele unei tentative de răsturnare a guvernului, este doar un „bătrân confuz, prins de teorii ale conspirației”, potrivit familiei sale, informează Daily Mail.

Aristocratul în vârstă de 71 de ani ar fi un descendent al Casei de Reuss - o familie care a domnit asupra unor părți ale Germaniei timp de sute de ani - și se spune că era foarte hotărât să dărâme guvernul german pentru a readuce zilele de glorie de odinioară. 

Alți membri ai liniei de sânge Reuss l-au descris ca fiind un "bătrân confuz" și un teoretician al conspirației, dar membrii grupului Reichsbürger l-au considerat viitorul lor lider. 

Heinrich XIII, Prinț de Reuss s-a născut la 4 decembrie 1951, din tatăl Heinrich I și mama Prințesa Woizlawa Feodora Reuss - un alt membru al familiei regale germane care s-a căsătorit în linia de sânge Reuss.

Heinrich al XIII-lea - un antreprenor imobiliar din Frankfurt - s-a căsătorit cu o iraniană, Susan Doukht Jalali - care acum poartă numele de Prințesa Susan Reuss - și s-a înscris în tradiționala convenție de botez a familiei sale cu propriul său fiu, Heinrich XXVIII, care s-a născut în 1991. 

Casa Reuss a fost înființată la sfârșitul secolului al XII-lea, iar conducătorii i-au numit pe fiecare dintre fiii lor masculini Heinrich - un omagiu adus Sfântului Împărat Roman Henric al VI-lea, care le-a acordat titlurile și proprietățile. 

Fiecare Heinrich a primit un număr după numele său, care mergea de la 1 la 100 și apoi se relua de la început. 

Linia de sânge Reuss a condus statele istorice Reuss timp de sute de ani, până la revoluția germană din 1918, care a dus la prăbușirea imperiului german și a adus o nouă republică democratică. 

Străbunicul lui Heinrich - Heinrich XXVII - a fost nevoit să abdice de la domnie atunci când Reuss a fost absorbit de landul german modern Turingia, după Primul Război Mondial.

Însă descendenții familiei Reuss și-au păstrat o mare parte din bogăție, inclusiv o serie de castele și palate. 

Unul dintre aceste castele - o lojă neogotică din Saaldorf, situată pe un teren care aparținea Casei Reuss - este proprietatea personală a lui Heinrich al XIII-lea, iar autoritățile germane susțin că a fost folosit pentru a găzdui numeroase întâlniri ale Reichsbürger, în care membrii acesteia și-au planificat lovitura de stat violentă împotriva guvernului german. 

În 2019, prințul a ținut un discurs principal la un eveniment Worldwebforum din Zurich și, timp de 15 minute, a făcut scandal împotriva abolirii monarhiei germane și a desființării influenței familiei sale.

Heinrich a povestit cum străbunicul său a fost forțat să abdice de la domnia sa atunci când Germania a devenit republică și a depănat versuri despre vremurile de altădată, când oamenii care au trăit sub domnia strămoșilor săi "au trăit vieți fericite, deoarece structurile administrative erau simple și transparente". 

'Când lucrurile nu merg bine... la cine ar trebui să te adresezi astăzi? La parlamentarul tău? La nivel local, federal, european? Noroc!", a glumit el cu sarcasm. înainte de a pleda pentru revenirea la o 'Germanie suverană'. 

 
În luna iulie a acestui an, actualul purtător de cuvânt al liniei de sânge Reuss - Heinrich XIV - a declarat presei germane că ruda sa deziluzionată este un 'bătrân confuz care acum se lasă prins în concepții greșite ale teoriei conspirației', adăugând că a început să se distanțeze de familia sa în urmă cu aproximativ 14 ani.

Heinrich al XIII-lea a fost arestat în această dimineață la reședința sa din Frankfurt, unde își are și un birou ca investitor imobiliar.

Procurorii germani susțin că Heinrich XIII este unul dintre liderii mișcării Reichsbürger, fiind probabil unul dintre principalii promotori ideologici și finanțatori ai acesteia.

Aceștia au declarat că prințul, împreună cu celelalte persoane reținute în cadrul unor raiduri de amploare în Germania în această dimineață, au format o "organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania și de a o înlocui cu propria lor formă de stat, care era deja în curs de înființare".

Unii dintre membrii grupului au făcut "pregătiri concrete" pentru a lua cu asalt Parlamentul cu un mic grup înarmat.