ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parohia românească a Mitropoliților Bucovineni din cimitirul vechi al orașului Cernăuți, aflat de asemenea sub amenințarea distrugerii, este în pericol. Autoritățile au decis să o lichideze, transmit colegii noștri de presă din nordul Bucovinei.

Concret, autoritățile ucrainene au transmis preoților români ai bisericuței să o elibereze și să o predea de urgență. Citirea publică a hotărârii Primăriei s-a efectuat sub supravegherea Poliției, vineri, 26 mai 2023 - VIDEO MAI SUS, FOTO MAI JOS:



Preotul Cristofor Gabor, parohul capelei mitropolitane, afirmă, în baza documentelor pe care le deține, că hotărârea Primăriei Cernăuți este ilegală.

Episcopia Cernăuțiului și Bucovinei a dat în judecată Primăria și enoriașii români speră că li se va permite ca slujba să se mai poată oficia până la hotărârea instanței.

Dar aceasta depinde doar de imprevizibilele autorități ucrainene care pot evacua preoții români și prelua bisericuța în orice moment.

Acum e nevoie mai mult decât oricând de solidaritate din partea României și a Bisericii Ortodoxe Române, indiferent de aspectele politice care guvernează interesele ucrainene și cărora unele autorități de la București li se subordonează chiar și în detrimentul comunității românești, vitregită de limba română în școli și acum și în biserici!

Până și mormintele străvechi românești sunt amenințate. De atacul geopolitic la Delta și Gurile Dunării nu mai vorbim...

CE MAI RĂMÂNE SĂ FACĂ AUTORITĂȚILE UCRAINENE ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR CA SĂ REACȚIONEZE ROMÂNIA?

Orașul Cernăuți este înfrățit cu primariile Sucevei, Iașului și Timișoarei.

Ar fi bine ca macar una dintre aceste primării să-și avertizeze prietenește partenerii de la Cernăuți sau chiar să întrerupă relațiile de parteneriat cu primăria Cernăuțiului, printr-o declarație publică, până la rezolvarea definitivă a situației Capelei mitropolitane.

Dacă Patriarhia Română este virusată de Agentul Bănescu, Mitropoliile surori, ale Moldovei și Bucovinei și Basarabiei, cât și Sfintele Mănăstiri care au relații directe cu Cernăuțiul, ar trebui să intervină cu blândețe și solidaritate firească și frățească pentru a cere, totodată, cu fermitate, ca parohia Capelei să rămână în subordonarea Episcopiei și slujbele să fie oficiate ca și până acum în limba română.

Amintim împreună cu publicista bucovineancă Maria Toacă că acest Paraclis, ctitorit de ierarhul Silvestru Morariu, a fost înălțat în 1881 ca criptă pentru Mitropoliții Bucovinei și Dalmației, iar în 1884, în zi de sâmbătă înainte de Duminica Rusaliilor a fost sfințit, cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi”.

În criptele de la subsolul Paraclisului și-au găsit odihna veșnică episcopul Dositei Herescu, mitropoliții Teofil Bendele, Teoctist Blajevici, Arcadie Ciupercovici, Silvestru Morariu Andrievici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc.

„Eliberatorii” antihriști le-au profanat osemintele, în perioada de ocupație sovietică sfântul lăcaș a fost transformat într-o groapă de gunoi.

Cu binecuvântarea și susținerea Preafericitului Patriarh al României Daniel, la acel moment mitropolit al Moldovei și Bucovinei, vrednicul de pomenire părintele Mihai Ivasiuc a refăcut Capela Mitropoliților, unde a slujit 16 ani, până la ultima bătaie de inimă.

La câțiva ani după revigorarea sfântului lăcaș, niște vandali au profanat vreo 500 de cripte și au împărăștiat oasele în fața Capelei. Părintele le-a adunat în racle și le-a înhumat. Tot de la el a început tradiția de a aprinde lumânări în noaptea Învierii la mormintele personalităților românești și de a avea grijă de mormântul lui Aron Pumnul.

Acest crez a fost preluat de părintele Cristofor Gabor, un vrednic continuator, care ține la neamul său, oficiază slijbe de pomenire a înaintașilor înmormântați în acest cimitir, participă împreună cu familia și enoriașii săi la comemorările organizare de societățile naționale românești.

„Biserica și credința sunt veșnice, nu vor muri niciodată, de aceea nici limba noastră în care ne rugăm nu va muri”, reproduce doamna Maria Toacă din spusele părintele Cristofor, pe care le rostește de fiecare dată, ca să nu uităm.

Repetăm: românilor bucovineni din nordul Bucovinei și celor basarabeni, din Basarabia istorică, aflați, în urma vicisitudinilor istoriei și a trădărilor la cel mai nivel înalt, sub administrație ucraineană, li s-a luat limba natală din școli și acum li se iau și bisericile unde se slujește în românește.

CE MAI URMEAZĂ?

Colegii de presă bucovineană ne oferă mai jos un reportaj video despre soarta Bisericii „Sfinții Trei ierarhi”, care riscă să dispară, la fel ca și cimitirul românesc din Cernăuți. 

Mai depinde și de noi ca acest lucru să nu se întâmple.

Îndemnăm și rugăm puțina presă românească liberă rămasă să răspândească acest Apel.

Doamne ajută!

Redacția ActiveNews

VIDEO Bucovina Press: