ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Marius Oprea a declarat, vineri, că soția lui Adrian Iordache, Iulia, fiică a unui fost ofițer de Securitate, a rămas în PLUS. El mai afirmă că Dacian Cioloș trebuie să-și clarifice politica de cadre, pentru că altfel păartidul este o acoperire pentru interesele foștilor securiști și al urmașilor lor, scrie Mediafax.

”În primul rând că nu s-a dovedit a fi o aberație. Informațiile mele au fost confirmate dacă vreți chiar de demisia domnului Iordache junior. Ce aberație poate să fie aici. Dacă adevărul e o aberație, îi dau dreptate domnului Cioloș. Cât despre un scenariu, domnul Cioloș e la fel de departe de adevăr”, a declarat pentru MEDIAFAX istoricul Marius Oprea.

El a respins criticile aduse de avocatul Adrian Iordache, potrivit cărora informațiile prezentate reprezintă un scenariu politic.

”Dacă era vorba de un scenariu politic aș fi dat aceste informații, nu imediat după ce le-am aflat, ci le-aș fi păstrat pentru campania electorală, dar nu am făcut acest lucru. Informațiile pe care le-am scris erau deja publice, am făcut doar legătura între Alexandru Iordache Junior, același Iordache junior care apare menționat în cartea mea cu tot cu număr de mașină, cu tot cu menționarea accidentului, a fost vorba doar de reluarea unor informații care erau deja publice, dar lumea nu mai citește cărți, presupun că cu atât mai puțin domnul Cioloș care m-a făcut pseudo-jurnalist deși eu sunt doctor în istorie”, a adăugat Oprea.
 
Potrivit lui Marius Oprea, demisia avocatului Adrian Iordache din partidul înființat pentru Dacian Cioloș nu este suficientă.

”Înțeleg că doamna Iulia Iordache a rămas vicepreședintă. Soția demisionarului. Nu s-a anunțat și demisia soției domnului Iordache Junior. Ori și dânsa se află cumva într-o sitruație la indigo. Din informațiile mele, nu e confirmată ce e drept, ea este fiica lui Constantin Dogaru, care și el a fost ofițer de securitate și ca lucrurile să meargă și mai departe, Iulia Dogaru a avut un accident de mașină în 2002, în oraș, un accident destul de serios. Accidentul s-a soldat cu vătămarea serioasă a celorlalți protagniști și la fel ca și în cazul lui Alexandru Iordache, Constantin Dogaru a intervenit cu sume serioase despăgubind victimele, cât și la Inspectoratul de Poliție din Severin. Asta pentru că îi permitea funcția. Domnia sa a fost mai întâi director la Electrica Mehedinți, apoi director adjunct la Hidroelectrica. Avea putere în zonă. La fel, întâlnim între soț și soție o asemănarea izbitoare. Constantin Dogaru ca și Alexandru Iordache este posesorul unei frumaose averi care nu poate fi justificată doar prin salariu. S-a vorbit în Severin de comisioanele încasate de el ca director la Electrica Mehedinți, apoi Hidroelectrica, adică a luat bani din comisioane pe contracte supraevaluate”, a mai spus istoricul Marius Oprea.

El a mai spus că intenția sa a fost să atenționeze asupra continuității între părinți și copii în privința pozițiilor privilegiate ale foștilor ofițeri de securitate.

”Problema în esență e una de continuitate. Dacă e să fiu de acord cu ceva ce a spus domnul Cioloș este faptul că într-adevăr vinovăția părinților nu poate să cadă asupra părinților, dar nu despre asta discutăm aici, ci despre moștenirea pe care acești copii o primesc de la părinții loe, moștenire atât în sens material, cât și relațiile de putere moștenite de la părinții lor. Iată cum Adrian Iordache a luat pe de-a gata o firmă de avocatură din partea tatălui său, Alexandru Iordache, fostul ofițer de la Cercetări Penale, așa cum și soția sa a primit de la tatăl ei atât salvarea dintr-un accident care ar fi avut consecințe penale pentru vătămare corporală, cât și un apartament în București. Asta este problema, una de continuitate între părinți și copii în ceea ce privește poziția privilegiată pe care ofițerii de securitate au avut-o în societatea românească înainte de 1989 și continuă să aibă și astăzi. Eu cred că până la proba contrarie partidul domnului Cioloș ar trebui să își clarifice foarte bine politica de cadre pentru că altfel nu ar fi pe scena politică decât o nouă formațiune care ar funcționa ca vrabia, acoperire pentru interesele foștilor securiști și al urmașilor lor”, a mai spus Marius Oprea.

El a mai afirmat că ”nu crede în rolul întâmplării în istorie”, cu privire la legătura dintre Dacian Cioloș și fiul unui fost ofițer de securitate.

”Sunt atâtea firme de avocatură care pot înființa partide. De ce s-a dus tocmai la Iordache și asociații? Eu personal nu cred în rolul întâmplării în istorie, așa că, din atâtea case de avocatură câte există, chiar și partide de vânzare, domnul Cioloș l-a ales tocmai pe acesta. Este o înttrebare la care domnia sa trebuie să răspundă. Nu cred că această alegere a fost întâmplătoare”, a adăugat istoricul.

De asemenea, el a afirmat că și Vlad Voiculescu trebuie să clarifice legăturile tatălui său cu Securitatea.

Avocatul Adrian Iordache, fiul fostului maior de Securitate Alexandru Iordache, a transmis un mesaj intern colegilor din PLUS, în care le explică motivele demisiei sale, precizând că atacurile la adresa formațiunii sunt „o aberație etică născocită acum în laboratoarele PSD-ALDE și PNL”.

Adrian Iordache, unul dintre cei membri fondatori ai Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), a demisionat joi, din formațiunea înființată pentru a fi preluată de fostul premier Dacian Cioloș. Potrivit registrului partidelor politice el figura ca secretar general.

Demisia acestuia vine în contextul în care istoricului Marius Oprea a spus că „eminența cenușie” din spatele PLUS, unul din fondatorii partidului, este fiul unui anchetator al Securității, fostul maior de la Direcția de cercetări penale, Alexandru Iordache. În replică, Dacian Cioloș a scris pe Facebook, că este „sătul de scandal și de mârlănie” și că este epuizant să răspundă tuturor aberațiilor.