ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, joi, că fenomenul radicalizării este în creștere în lume dar și în România, precizând că este necesară actualizare legii de combatere și prevenire a terorismului.

Precizările au venit în contextul în care un bărbat de 39 de ani din Pitești a fost reținut, joi, pentru promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă. Marincea a explicat care este profilul unui adept Daesh.

„Acest trend al radicalizării și autoradicalizării înregistrează peste tot în lume o creștere și înregistreaza și în România. Profilul persoanelor ușor de radicalizat: sunt persoane neadaptate societății, marginalizate, aflate în zone defavorizate, iar această tipologie reprezintă principala țintă a propagandei jihadiste. Unele dintre aceste persoane sunt asociate criminalității de mică anvergură, vorbim de un fenomen de radicalizare care se întâmplă în penitenciare, în inchisori. Cele mai multe persoane sunt radicalizate în închisori. Peste tot în lume au același profil. Sunt persoane excluse din societate, frustrate, care comit mici infracțiuni. Nu ne așteptăm la acele persoane pe care le vedem la televizor în filmele de propaganda ale jihadiștilor, care sunt foarte bine îmbracate, antrenate", a explicat purtătorul de cuvând al SRI, conform Mediafax.

"Mai multe țări europene și-au actualizat legislația în domeniul de prevenire și combatere a terorismului și sperăm că acest lucru se va întâmpla și la noi în țară. (...) Avem o lege care ne ajută în activitatea noastră, dar legea ar trebui actualizată potrivit tuturor directivelor europene. Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege și toate celelalte țări au adoptat-o. Să fie incriminate și acele activități oarecum pasive ale unor cetățeni — cei care fac schimb de informații despre teatrele de război, propagandă jihadistă—, nu numai activitățile celor care postează, ci și ale celor care urmăresc. Există mecanisme care permit reținerea documentelor de identitate în alte țări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată și adaptată realităților actuale", a declarat Marincea.