ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național Brukenthal anunță că săptămâna viitoare statuia baronului Samuel von Brukenthal ce va fi amplasată în Piața Mare din Sibiu, va fi dezvelită în 11 septembrie de către președintele Klaus Iohannis, scrie Turnul Sfatului, citat de Romanian Global News. Mai mul ca sigur la ceremonie va fi prezentă și Raluca Turcan, cea care i-a urat, recent, „La mulți ani” baronului mort de câteva secole. Reamintim că Iohannis a lipsit azi de la ceremoniile de Ziua Imnului Național, fără a oferi nici o explicație legată de program. La fel ca și la summitul de la Kiev unde l-a trimis pe premierul Florin Cîțu care a tăcut mîlc în fața insultării României de președintele Ungariei.

„Este un lucru așteptat atât de organizatori, cât și de oamenii de cultură, de sibieni și de cei care vor vizita orașul Sibiu. Monumentul a fost văzut luni, 30 august, de comisia de organizare, este la Arad, a fost turnat în bronz și în paralel se lucrează și la soclul acestuia. Ceremonia va avea loc în Piața Mare în prezența domnului președinte Klaus Iohannis”, a declarat Alexandru Chituță, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național Brukenthal.
 
 
Statuia va avea o înălțime de aproximativ 3 metri și va sta pe un soclu în stil baroc de aproximativ 60 de centimetri.

Samuel von Brukenthal a fost un reprezentant al ocupantului habsburgic în Transilvania, o administrație străină, care i-a oprimat, discriminat și ținut în iobăgie pe români, în epoca în care doar 3 națiuni erau recunoscute oficial în provincie: maghiarii, secuii și sașii. 

Baronul a fost numit șef al Cancelariei Curții imperiale habsburgice. La 52 de ani ajungea șef al Cancelariei Provinciei, în anul de grație 1777, când clăcașilor din Țările române taman ce li se măreau zilele de lucru pe moșia boierilor, baronul Brukenthal a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei”, scrie Marius Ghilezean în RomâniaLiberă.ro, citat de RGN, care mai transmite:

„În 1784, cu o cruzime demnă de filmele de groază, i-a tras pe roată pe Horia, Cloșca și Crișan, apoi a legat moții de glie. Până la 66 de ani a condus administrația transilvană împotriva românilor.

După moartea protectorului său, Maria Tereza, soțul acesteia, împăratul Iosif al II-lea, i-a retras funcția. Știa el ce știa. Dar Samuel von Brukenthal adunase deja o avere considerabilă. Așa și-a permis și grație unei sănătăți de fier, dar și a unei soții loiale, să-și sporească recunoașterea socială.

Câți dintre români își mai aduc aminte de predecesorii lor bătuți la Stâlpul infamiei, numit stâlpul lui Rudolf? În Grosser Ring, românii care nu mergeau pe Calea Vacii, adică pe ulița cu glod (doar sașii aveau voie pe aleile pietruite), erau supuși supliciulului.
 
Este interesant de aflat dacă pe statuia lui Samuel von Brukenthal din Piața Mare va fi lipită o plăcuță în care să se explice că el este erou doar pentru unii, și călău pentru alții. Modelul lipirii de plăcuțe a fost instituit de politicieni și activiștii din zona USR-PLUS, care au făcut lobby împotriva marelui poet Octavian Goga, acreditând ideea că acesta ar fi fost antisemit. Dar von Brukenthal a fost antiromân! Vom aplica în cazul lui un dublu standard? 

Pe statuia marelui poet și om politic Octavian Goga de la Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția: „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”, amintește Romanian Global News.
 
Revenind la Piața Mare din Sibiu, poate că cititorii noștri vor fi curioși ce alte monumente mai sunt amplasate în acest loc emblematic:
  1. o statuie a pedagogului Gheorghe Lazăr, destul de mică în dimensiuni și expusă în colțul dinspre Turnul Sfatului al pieții;
  2. o placă comemorativă „În amintirea celor căzuți în decembrie 1989 pentru Libertate și Adevăr”, amplasată direct în pavaj, în dreptul bisericii romano-catolice;
  3. o cruce de bronz cu o inscripție care arată că „Pe acest loc a căzut prima victimă în decembrie 1989” - amplasată direct în pavaj, în apropierea uneia dintre clădirile palatului Brukenthal.
 
 

Referitor la punctele 2 și 3, reporterul ActiveNews a făcut o sesizare către Primăria Municipiului Sibiu în decembrie 2019, când s-au împlinit 30 de ani de la Revoluție, solicitând ridicarea unui soclu pentru cele două monumente sau împrejmuirea lor cu bare și lanțuri de protecție, astfel încât să se evite călcarea lor în picioare de către pietoni sau acoperirea lor cu diverse construcții provizorii în timpul festivalurilor desfășurate în Piața Mare. Răspunsul a fost că „amplasarea plăcilor în cauză a fost făcută cu avizul tuturor instituțiilor implicate”, situația rămânând neschimbată până în prezent.
 
 
Oare înaltele fețe care vor participa la inaugurarea statuii cu soclu a antiromânului Samuel von Brukenthal vor păși, în grabă, peste plăcile memoriale fără soclu ce amintesc de morții și eroii Revoluției?