ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunțat, joi, pe pagina sa de Facebook, ca renunță la numirea lui George Călin la conducerea Operei Naționale București, în urma protestelor salariaților.

Decizia ministrului Culturii a fost luată după discuțiile pe care le-a purtat joi după-amiază la Opera Națională, unde angajații au protestat, pentru a doua zi consecutiv față de repunerea în funcție a fostului director interimar, George Călin, și a balerinului Johann Kobborg.

 "Soluția propusă ieri pentru Opera Națională București a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru, purtate din dorința ca ei să-și continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiție această numire.

În fața protestului de la Operă și a împotrivirii manifeste a artiștilor, este însă evident că dl George Călin nu-și poate exercita funcția, așa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire", a scris ministrul Culturii pe Facebook.
 
Vlad Alexandrescu a fost prezent joi la Operă, unde angajații au protestat față de repunerea în funcție a fostului director interimar, George Călin, și a balerinului Johann Kobborg. După ce a ascultat timp de aproximativ două ore nemulțumirile protestatarilor, ministrul a spus că se va gândi serios la tot ce i s-a transmis.
 
Contestatarii s-au adunat miercuri în sala mare a ONB, unde l-au așteptat pe ministrul Alexandrescu să vină la discuții. Deoarece acesta nu a venit, angajații operei au anulat spectacolul programat.

Tiberiu Soare, fostul director interimar al ONB, i-a invitat pe spectatori să intre în sala mare a Operei și i-a prevenit că, în locul reprezentației, vor asista la un protest.

La cererea spectatorilor prezenți, artiști ai Operei aflați în sala mare a ONB ce s-au alăturat protestului spontan au cântat aria "Corul sclavilor" din opera "Nabucco".
 
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a decis schimbarea directorului Operei Române, George Călin, abia renumit în funcție miercuri, după ce angajații Operei Române au protestat vehement în cursul aceleiași zile. George Călin fusese demis acum aproape trei săptămâni, în urma unor nereguli constatate de Curtea de Conturi și de Corpul de Control al Ministrului. Inițial, în locul său fusese numit dirijorul Tiberiu Soare, iar apoi, Vlad Conta.

Protestele artiștilor de la Opera Română din București au găsit ecou la Cluj Napoca și Iași, artiștii din cele două mari orașe cerând ca nivelul remunerației pentru români să fie egal cu cel aplicat străinilor. De asemenea, Sindicatele Operei din Cluj-Napoca, cel al Filarmonicii George Enescu și cel al Operei din Iași, susțin "păstrarea identității sprirituale, sprijinirea și conservarea culturii naționale”.

Mai mult, sindicatul ieșean se arată indignat că personalități precum soprana Angela Gheorghiu, balerina Ileana Iliescu și dirijorul Tiberiu Soare au ajuns să fie acuzați de "xenofobie".
 
Într-un interviu acordat în exclusivitate ActiveNews, dirijorul Tiberiu Soare arăta că acuzele de "xenofobie" nu au alt rol decât acela de a distrage atenția de la adevărata problemă.