ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magistrații Curții de Apel București (CAB) i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, judecați pentru crime împotriva umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Mai mult, încadrarea celor doi a fost schimbată în „tratamente neomenoase”. Decizia nu este definitivă, scrie Cotidianul.

Procurorii au cerut 25 de ani de închisoare pentru cei doi, acuzați că l-au omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu. Totodată, anchetatorii au precizat că au solicitat această pedeapsă pentru că inculpații au peste 60 de ani și că, în caz contrar, ar fi solicitat închisoare pe viață. 

În aceeași cauză a fost judecat și Postelnicu Tudor, fost șef al Departamentului Securității Statului, fiind acuzat de complicitate la infracțiuni contra umanității, dar acesta a decedat în timpul procesului.

Cazul a fost redeschis în 2015, după ce Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a stat 17 zile în greva foamei. Andrei Ursu a declarat că suprimarea tatălui său a fost ordonată de organele de securitate și determinată de motive politice.

Gheorghe Ursu, inginer de construcții, poet și scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă" și pentru că ținea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.