ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful delegației UE în Siria, românul Dan Stonescu, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Știripesurse despre situația din Siria, cu ce se confruntă oamenii pe teren și ce face Uniunea Europeană în acest sens.

Redăm o parte din interviu:

Ce sumă oferă UE?

„În urma multiplelor cutremure din Turcia și Siria, Uniunea Europeană mobilizează noi fonduri pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor persoanelor afectate de acest dezastru. 3,5 milioane de euro pentru Siria și va ajuta persoanele aflate în dificultate să aibă acces la adăposturi, apă și canalizare, sănătate, căutare și salvare și diverse articole de care au nevoie în prezent”, a explicat Dan Stoenescu, șeful delegației UE în Siria.

Cu cine cooperează UE în Siria?

„În Siria, UE cooperează îndeaproape cu partenerii noștri umanitari. Ne adaptăm proiectele umanitare în curs de desfășurare pentru a răspunde la criză. Partenerii noștri, ONG-urile și agențiile ONU, sprijină unitățile medicale afectate cu truse medicale, oferă hrană și adăpost, repară infrastructura deteriorată. În urma solicitării autorităților siriene de căutare și salvare, de asistență în natură și de medicamente, am activat mecanismul de protecție civilă al UE. Suntem în contact cu statele membre ale UE pentru a explora posibilele oferte pentru persoanele care au cea mai mare nevoie de ajutor în Siria.

UE rãspunde solicitãrilor de ajutor transmis de autoritãți și parteneri. Ajutorul umanitar este necesar si deja este distribuit de partenerii noștri pe teren. Este important ca acest ajutor sa ajunga în toata Siria, în special în Nord-Vest si în celelalte zone afectate prin absolut toate modalitatile posibile.

UE cooperează îndeaproape cu partenerii săi umanitari pentru a evalua nivelul pagubelor și nevoile din interiorul Siriei în urma cutremurului.

Partenerii noștri umanitari din Siria încearcă să asigure siguranța personalului și a beneficiarilor lor și să evalueze întreaga amploare a dezastrului, mulți dintre ei activează pachetul de urgență al granturilor UE în curs de acordare pentru a oferi un răspuns de criză.

Îi vom sprijini să facă acest lucru ori de câte ori este nevoie. Vom lua în considerare furnizarea de fonduri suplimentare după ce vom avea o evaluare inițială a nevoilor.”
 
(...)
 
A cerut Siria ajutor?

„Uniunea Europeană a primit astăzi o solicitare din partea Siriei de a oferi asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă, pe care l-am activat pentru a mobiliza sprijin în urma dezastrului seismic. Colaborăm cu toate statele membre ale Uniunii pentru a oferi sprijin urgent și vital pentru persoanele strămutate.”