ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul francez a adoptat sâmbătă seară planul nepopular de reformă a pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, în timp ce pe străzile din întreaga țară francezii au ieșit în a șaptea zi de manifestații naționale, care însă nu au fost de amploarea așteptată, potrivit France24 și Reuters, citat și de ȘtiriPeSurse. 

Senatorii au adoptat reformele cu 195 de voturi pentru și 112 împotrivă. O comisie va elabora acum un proiect final, care va fi apoi înaintat atât Senatului, cât și Adunării Naționale pentru un vot final.

„Un pas important a fost făcut în această seară cu un vot larg asupra textului reformei pensiilor în Senat", a declarat premierul Elisabeth Borne pentru AFP după vot, adăugând că ea crede că guvernul are o majoritate parlamentară pentru a obține adoptarea reformelor ca lege.

Cu toate acestea, în cazul în care guvernul lui Macron nu reușește să adune majoritatea necesară, Borne ar putea recurge la un instrument constituțional rar folosit și foarte controversat, cunoscut sub numele de articolul 49/3, pentru a impune adoptarea legislației fără vot.

Sindicatele, care s-au opus cu înverșunare măsurilor, încă mai sperau sâmbătă să îl forțeze pe Macron să dea înapoi, deși protestele împotriva reformei au fost mult mai mici acum decât în zilele precedente. Tensiunile au escaladat în cursul serii, poliția din Paris declarând că a efectuat 32 de arestări după ce unii protestatari au aruncat cu obiecte în forțele de securitate. Săptămâna aceasta, Macron a refuzat de două ori apelurile urgente ale sindicatelor de a se întâlni cu el, într-o ultimă încercare de a-l face să se răzgândească.

Refuzul a făcut ca sindicatele să fie „foarte furioase", a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului de stânga dură CGT. „Când sunt milioane de oameni în stradă, când sunt greve și tot ce primim de partea cealaltă este tăcere, oamenii se întreabă: Ce trebuie să facem mai mult pentru a ne face auziți?", a spus el, cerând organizarea unui referendum privind reforma pensiilor.

Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 368.000 de persoane au venit la proteste în toată țara - mai puțin de jumătate din cei 800.000 până la un milion de oameni pe care îi prevăzuse poliția. La Paris, 48.000 de persoane au luat parte la mitinguri, față de previziunile poliției, care estimau aproximativ 100.000 de persoane. Sindicatele, care au estimat participarea la un milion de persoane, au sperat că prezența va fi mai mare într-o zi de sâmbătă, când majoritatea oamenilor nu trebuie să își ia liber de la serviciu pentru a participa. 

„Viitorul copiilor”
            
Măsura principală a reformei este o creștere a vârstei minime de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, considerată de mulți ca fiind nedreaptă pentru persoanele care au început să lucreze de tineri.

„Sunt aici pentru a lupta pentru colegii mei și pentru tinerii noștri", a declarat Claude Jeanvoine, în vârstă de 63 de ani, un șofer de tren pensionat care demonstrează la Strasbourg, în estul Franței.

„Oamenii nu ar trebui să lase guvernul să scape cu asta, este vorba despre viitorul copiilor și nepoților lor", a declarat el pentru AFP. De asemenea, reformele ar crește numărul de ani în care oamenii trebuie să contribuie pentru a primi o pensie completă. Protestatarii spun că femeile, în special mamele, sunt, de asemenea, dezavantajate de noile reforme.

„Dacă aș fi știut că va urma acest lucru, nu aș fi încetat să mai lucrez pentru a avea grijă de copiii mei când erau mici", a declarat Sophie Merle, o îngrijitoare de copii în vârstă de 50 de ani din orașul Marsilia (sud). Mai multe sectoare din economia franceză au fost vizate de apelurile sindicatelor la greve pe termen nelimitat, inclusiv în transportul feroviar și aerian, în centralele electrice, în terminalele de gaze naturale și în colectarea gunoiului.

Vedeți Proteste masive în Franța: peste un milion de oameni în stradă - VIDEO