„Te vor executa”, îi spun lui Matei Dobrovie, deputatul USR care și-a declarat public  susținerea pentru referendumul pro-familie. „Colegul tău, Iulian Bulai, a fost linșat pentru mult mai puțin”, adaug eu. Bulai, și el deputat USR, îndrăznise să se abțină de la votul pentru avizul proiectului de parteneriat civil, în comisia pentru egalitate de șanse. Și l-au executat public în secunda doi. 

Când n-ai în spate susținerea grupului politic din care faci parte, orice ieșire din rând poate deveni extrem de riscantă. Și nu sunt mulți aceia gata să urce pe rugul presei de dragul unor principii, oricât de mult ar ține la ele. „Dar ia te uită, mai vine încă unul!”, mă bucur, în timp ce cuget la singurătatea USR-istului de cursă lungă. 

Era pauza conferinței organizată de Coaliția pentru Familie la Palatul Parlamentului, iar pe holul mare, chiar lângă intrarea în sală, fusese amenajat un bufet. Platourile erau aliniate pe mese: tartine, prăjiturele, un soi de frigărui.

„Hai, că mai vine unul”, mă bucur, recunoscându-l pe senatorul USR care se apropia, ușor ezitant, de zona bufetului. Nu fusese în sală, nu participase la discuții, se afla în trecere prin zonă, așa cum ar fi un angajat al hotelului Intercontinental pe lângă sala de conferințe de acolo. Dar „să vezi declarație de susținere după”, îmi spun în gând. Senatorul își ia o farfurie și începe să inspecteze platourile. Mai bagă și-n gură, mai pune și-n farfurie, apoi se retrage într-un colț și-nfulecă. Să vezi declarație de susținere după!

Sunt jurnalist, trebuie să verific. Așa că merg la masa omului, îl deranjez în timp ce mănâncă și-l întreb. „Deci..., susțineți referendumul pentru familie?”. „Nu”, e sincer el. „De ce nu-l susțineți? Că doar nu modificați Constituția, le dați numai dreptul românilor să-și exprime punctul de vedere.” „La noi în partid se votează conform conștiinței”, îmi spune el, între doi dumicați. Ȋl rog să se mai gândească și-i urez poftă bună. 

Senatorul USR n-a mai intrat în sala unde era organizată conferința. Nici măcar nu-l interesa. L-a interesat, pe moment, doar ce era lângă sală. Cred că pur și simplu nu s-a putut abține. 

N-o să-i dau numele și nici n-o să public pozele (l-am fotografiat în timp ce mânca din platoul Coaliției, nici eu nu m-am putut abține). Sunt un altfel de jurnalist. Și încă mai sper să văd în Parlamentul României altfel de politicieni!   

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews