ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română a anunțat decalarea orei pentru slujba de la cumpăna dintre ani, oficiată în mod tradițional după ora 23:00, termen-limită dincolo de care, în acest an, nu se mai poate ieși în afara locuinței. Din cauza restricției de circulație pe timp de noapte, impuse de a șaptea prelungire de către Guvern a stării de alertă, slujba de binecuvântare din 31 decembrie va fi unită cu vecernia, care începe la ora 17:00 sau 18:00 în bisericile ortodoxe.

„Slujba trecerii dintre ani – 31 decembrie 2020

În contextul prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, dar și al recomandărilor speciale ale autorităților pentru perioada de sărbători, slujba de binecuvântare a Noului An, care se săvârșea la miezul nopții trecerii dintre ani, va fi săvârșită anul acesta imediat după slujba Vecerniei din seara zilei de 31 decembrie 2020”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, citat de Agenția de Știri Basilica

Cu o zi în urmă, Instituția Prefectului Municipiului București anunțase convenirea mai multor măsuri cu Arhiepiscopia Bucureștilor, în privința modului de celebrare a sărbătorilor religioase din lunile decembrie și ianuarie. Printre măsuri se număra și declararea slujbei de binecuvântare din noaptea dintre ani, astfel încât să nu interfereze cu restricția de circulație după ora 23:00. Faptul că această regulă a fost reafirmată de Patriarhia Română înseamnă că ea nu se va aplica doar în București, ci în toate lăcașurile de cult de pe cuprinsul Patriarhiei Române.
 
Cu toate acestea, o decizie recentă a Curții de Apel București arăta că este ilegală îngrădirea dreptului credincioșilor de a participa la ceremonii religioase în lipsa unei hotărâri de guvern sau a unei legi emise de parlament în acest sens. Principiul este că libertățile fundamentale, printre care și cea religioasă, nu pot fi îngrădite prin acte normative inferioare. Mai mult, în luna decembrie a fost prelungită starea de alertă în condițiile în care premierul Ludovic Orban, și deci întreg cabinetul său, era deja demis, o atare prelungire fiind considerată de jurișri ilegală. Ca și consecințele ei din prezent, printre care și limitarea circulației pe timp de noapte. 

Din perspectivă laică, faptul că autoritățile le interzic credincioșilor să se reunească pe 31 decembrie la ora 23:00 pentru slujba tradițională de Binecuvântare a Noului An face parte integrantă din restricționarea generală a oricăror manifestări publice din noaptea de Revelion.