ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În starea de alertă, cetățenii nu pot fi amendați, așa cum se întâmplă în timpul stării de urgență. Este explicația dată de Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, conform căruia, în cazul stării de alertă, depre care vorbesc acum autoritățile, ca ipoteză după data de 15 mai, nu pot fi emise ordonanțe militare. De asemenea, ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24.

Fostul președinte al CCR a mai spus că pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar, totuși, nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.
Zegrean a mai spus că ar fi fost preferabilă varianta legii ordonanțelor militare în ce privește actuala stare de urgență, și că, dacă vor să mențină amenzile, va fi nevoie de o lege: „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”.

Guvernul și președinția iau în calcul ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. Acest lucru e necesar pentru ca unele restricții să poată fi menținute legal.