ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni au murit și alți 20 au fost transportați în stare gravă la spitalul din Bârlad, dintr-un total de 142, după cum a anunțat ActiveNews. Cinci cadre medicale au fost, de asemenea, afectate de toxiinfecția alimentară, însă starea lor este stabilă, a anunțat presa locală. Presa națională oficială a dat titluri care induceau învinovățirea Mănăstirii Florești, ai cărui călugări le-au oferit o masă de pește tuturor pacienților și cadrelor medicale, de sărbătoare.

Dar așa cum scria ActiveNews de dimineață, la mănăstirea de unde a provenit peștele pangasius nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire sau deces. Starețul Mănăstirii confirmă. De asemenea, vânzătorul peștelui afirmă că nu s-a mai raportat nici un caz la vreunul dintre cumpărătorii săi și motivul trebuie să fie altul.

Legăturile dintre Spitalul de Psihiatrie Murgeni și Mănăstirea Florești sunt vechi, de zeci de ani, încă de pe vremea când însuși lăcașul de cult era casă pentru persoanele cu probleme psihice, scrie Vremea Nouă. După căderea regimului comunist, persoanele cazate la mănăstire au fost preluate de unitatea medicală și îngrjite până în prezent. Mulți dintre acești bolnavi îl au ca duhovnic chiar pe starețul mănăstirii Florești, părintele Iezechiel, care în ultimii ani le-a fost alături inclusiv material, prin donarea de haine, produse de igienă și produse alimentare.

Reporterii Vremea Nouă l-au contactat pe starețul mănăstirii de la Florești, părintele Iezechiel (foto stânga sus), care a făcut declarații în exclusivitate pentru ziarul local:

„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi la mănăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum ieri a fost sărbătoare - Intrarea în biserică a Maicii Domnului - și e dezlegare la pește, le-am dus de pomană o masă specială: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”.

Inspectorii de la DSVSA Vaslui au plecat în puterea nopții la Mănăstirea Florești, pentru a ridica probe din mâncarea gătită acolo și au dat amenzi de 40.000 de lei.

Administratorul depozitului de unde călugării au cumpărat peștele, Octavian Bîgu (foto dreapta sus), a declarat presei că în 30 de ani de când desfășoară această activitate nu a auzit ca peștele să fi omorât pe cineva. „Dacă peștele comercializat de mine avea probleme, trebuia să mai fie și alte cazuri, prin alte localități. Acolo alta a fost cauza deceselor și se va vedea asta după autopsie”, a declarat comerciantul, care a mai afirmat și că peștele provine din Norvegia.

Pe de altă parte este posibil ca doar unii pești să fi fost plini de mercur și alte toxine, specifice peștelui Pangasius.

Un studiu asupra acestui pește-sanitar inventat de chinezi arată că deși este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește din România este totodată și cel mai toxic. Analiză amănunțită citată a demonstrat că acesta conține metale grele și totodată, nu aduce niciun beneficiu organismului, ci din contră, face mai mult rău.

Ancheta este în derulare.