ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul americanilor cu statuile merge mai departe. O statuie veche de 118 de ani, care îl reprezenta pe compozitorul și textierul Stephen Collins Foster, considerat și ”părintele muzicii americane” și autor al celebrei piese  "Oh Susanna", a fost eliminată dintr-un parc din Pittsburgh. Motivul? Este mult prea rasistă. Și asta pentru că, au realizat acum autoritățile locale, statuia prezentându-l pe Stephen Foster cu un sclav negru la picioarele sale, cântând la banjo, scrie all.com.


Cei de la Departamentul de Lucrări Publice au scos statuia controversată a părintelui muzicii americane,  încă de joi, de pe Forbes Avenue din Oakland, și au dus-o înr-o magazie, unde va sta până când oficialii îl vor găsi o casă permanentă.

Statuia de bronz realizată de un sculptor italian cântărea 1.000 de kilograme și era înaltă de 10 metri, fiind situată la intrarea din Schenley Park din Oakland,  unde a stat timp de 74 de ani. Ulterior, a fost mutată tot la decizia autorităților locale, lângă intrarea în Highland Park, pentru a preveni acte de vandalism.

Statuia a provocat controverse ani buni, pentru că, spuneau unii, îl prezintă pe Foster cu un sclav negru care cântă la picioarele lui. Contestatarii ei susțineau că este rasistă și degrdantă la adresa persoanelor de culoare. Alții au atacat statuia pentru că arată cum Foster se  inspiră de la un muzician de culoare.

Așa că anul trecut în octombrie comsia de artă din cadrul municipalității a votat ca statuia să fie mutată până la sfârșitul lunii aprilie 2018.

Autoritățile nu vor lăsa locul gol. Vor înlocui  statuia lui Foster cu un monument dedicat femeilor de culoare, motiv pentru care au loc o serie întâlniri publice pentru a aduna sugestii înainte de a decide asupra unei teme.

Foster s-a născut la Pittsburgh, pe 4 iulie 1826, a scris peste 200 de melodii, printre care se numără și „Oh Susanna", „Camptown Race” și "Jeanie With the Brown Brown Hair".

În timp ce unele din piesele lui Foster conțin reprezentări  deranjante ale sclavilor, el este considerat printre primii muzicieni care  umanizează și oferă demnitate negrilor în cântecele sale.