ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 7 octombrie 2021, Judecătoria Buzău a constatat că citarea lui Strugurel Matei a fost efectuată în mod ilegal și a dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal, scrie Antena3.

După ce s-a eliberat, Strugurel Matei a povestit abuzurile suferite în penitenciar:

„Eu am crescut la Casa de Copii și mereu am avut o situație chinuită. Nu aveam unde să stau, munceam pe la lume ca să am ce mânca. Cel mai mare chin a fost la pușcărie, unde nici nu mă gândeam vreodată că o să ajung. Am stat cu 40 de inși într-o cameră și am zis că dau în nebuneală. 

M-au băgat direct cu oameni periculoși acolo, care m-au dezbrăcat, oameni care m-au lăsat și fără bani acolo. Când am intrat acolo, a venit unu` la mine și mi-a luat adidașii, mi-a luat hainele. Eu nu știam nimic, l-am dat de frică. M-am speriat tare”, a declarat Strugurel pentru Adevărul.

Bărbatul a fost eliberat cu ajutorul avocatei Ștefania Dascălu, din cadrul Centrului de Resurse Juridice, care a obținut la Judecătoria Buzău desființarea deciziei de încarcerare din 2020.

„Menționăm că fapta de care este acuzat a fost săvârșită într-o perioadă (20.04.2020) în care starea de izolare/carantinare forțată era ilegală, aspect constatat de Curtea Constituțională prin decizia nr. 458 din data de 25.06.2020 și de către Judecătoriile Brașov și Iași, în cazuri  similare.

Judecătoria Iași reține că, în lumina dispozițiilor art.5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, detenția legală a unei persoane susceptibile să transmită o boală contagioasă reprezintă o privare de libertate ce poate fi acceptată în cadrul unei societăți în vederea asigurării sănătății și securității publice, dar care este permisă doar cu îndeplinirea condițiilor și a procedurii stabilite prin lege, fiind exclus arbitrariul.

De asemenea, orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiție a măsurii detenției de ordin medical social într-un termen scurt, astfel încât, în cazul constatării nelegalității măsurii dispuse, să poată fi eliberată. Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenției de ordin social medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiție efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acțiunii și să dispună eliberarea persoanei deținute nelegal”, a precizat avocata.