ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia a prelungit perioada de întrerupere a administrării vaccinului Covid-19 de la Moderna la persoanele cu vârsta sub 30 de ani din cauza efectelor secundare care afectează inima, a anunțat agenția de sănătate publică la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit The Epoch Times.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat în iulie utilizarea vaccinului Spikevax de la Moderna la copiii cu vârsta de 12 ani sau mai mult, fiind prima dată când vaccinul a fost autorizat pentru utilizare la persoane sub 18 ani.

Însă, la 6 octombrie, Agenția de Sănătate Publică din Suedia a anunțat că suspendă utilizarea Spikevax la persoanele născute în 1991 sau mai târziu, după ce datele au indicat un risc crescut de inflamare a mușchiului cardiac (miocardită) sau a sacului care învelește inima (pericardită). Pauza anunțată inițial avea ca termen limită data de 1 decembrie.

Dar agenția a anunțat joi că prelungește această pauză dincolo de termenul inițial pentru persoanele cu vârsta de 30 de ani sau mai tinere și că tuturor celor care li s-a administrat o primă doză de Spikevax li se recomandă să facă în schimb Comirnaty de la Pfizer ca a doua doză.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat utilizarea Comirnaty în luna mai.

„Acum, toți cei sub 30 de ani care așteaptă să facă a doua doză o pot primi”, a declarat Anders Tegnell, epidemiolog de stat la Agenția de Sănătate Publică din Suedia.

Între timp, un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) analizează deciziile luate atât în Suedia, cât și în Danemarca de a opri vaccinarea tinerilor cu vaccinul Covid-19 de la Moderna, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătate.

Danemarca a anunțat la începutul acestei luni că va înceta să mai administreze vaccinul Moderna persoanelor sub 18 ani, ca „principiu de precauție”, din cauza datelor care indică efecte secundare asupra inimii.

„În datele preliminare ... există o suspiciune de risc crescut de inflamare a inimii, în cazul vaccinării cu Moderna”, a declarat Autoritatea daneză de sănătate.

Rezultatul acestor studii este așteptat curând, a declarat joi directorul general adjunct al OMS, Mariangela Simao.