ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Noii Zeelande a propus taxarea gazelor cu efect de seră pe care animalele de fermă le produc prin procesele de eructație și urinare, ca parte a unui plan de combatere a „schimbărilor climatice”, potrivit Daily Mail.

Guvernul a declarat că această taxă agricolă ar fi o premieră mondială și că fermierii ar trebui să poată recupera costurile prin taxarea mai mare a produselor ecologice.

Însă fermierii au condamnat rapid planul. Federated Farmers, principalul grup de lobby al industriei, a declarat că planul „ar sfâșia măruntaiele micilor orașe neozeelandeze" . Președintele Federated Farmers, Andrew Hoggard, a declarat că fermierii au încercat să colaboreze cu guvernul timp de mai bine de doi ani pentru a elabora un plan de reducere a emisiilor care să nu diminueze producția de alimente.

„Planul nostru a fost să menținem fermierii în agricultură", a declarat Hoggard. În schimb, el a spus că fermierii își vor vinde fermele „atât de repede încât nici măcar nu veți auzi câinii lătrând în spatele camionetelor lor în timp ce pleacă".

Parlamentarii opoziției din partea Partidului conservator ACT au declarat că planul ar crește de fapt emisiile la nivel mondial prin mutarea agriculturii în alte țări mai puțin eficiente în producerea de alimente.
 
Industria agricolă din Noua Zeelandă este vitală pentru economia sa. Produsele lactate, inclusiv cele folosite pentru fabricarea formulelor pentru sugari în China, reprezintă cea mai mare sursă de venit la export.

Noua Zeelandă are 5 milioane de locuitori, dar aproximativ 10 milioane de bovine și 26 de milioane de oi.

Dezbaterea din Noua Zeelandă face parte dintr-o reflecție mai amplă la nivel mondial privind impactul agriculturii asupra mediului și măsurile de atenuare a acesteia, după unii, necesare.

În Țările de Jos, fermierii au aruncat baloți de fân pe drumuri și au condus tractoare de-a lungul unor autostrăzi aglomerate pentru a protesta împotriva propunerilor guvernului de reducere a emisiilor de poluanți dăunători.

În Noua Zeelandă, guvernul s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să facă țara neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. O parte a acestui plan include un angajament de reducere a emisiilor de metan de la animalele de fermă cu 10% până în 2030 și cu până la 47% până în 2050.

Conform planului propus de guvern, fermierii ar începe să plătească pentru emisii în 2025, dar prețurile nu au fost încă finalizate.

Prim-ministrul Jacinda Ardern, o cursantă a Școlii de Lideri a lui Klaus Schwab de la Forumul Economic Mondial, a declarat că toți banii colectați din taxa agricolă propusă vor fi reintroduși în industrie pentru a finanța noi tehnologii, cercetare și plăți stimulative pentru fermieri.
 
 

Fermierii neozeelandezi vor fi primii din lume care vor reduce emisiile agricole, poziționându-ne în topul piețelor de export” a declarat triumfalist Ardern.

Propunerea guvernului laburist liberal amintește de o propunere similară, dar fără succes, făcută de un guvern laburist anterior, în 2003, de a taxa animalele de fermă pentru emisiile de metan.

Fermierii de atunci s-au opus cu vehemență ideii, iar oponenții politici au ridiculizat-o ca fiind o „taxă pe gaze" - deși o „taxă pe râgâituri" ar fi fost mai corectă din punct de vedere tehnic, deoarece majoritatea emisiilor de metan provin din eructații. În cele din urmă, guvernul a renunțat la acest plan.