ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a adoptat joi o ordonanță de urgență pentru prelungirea valabilității certificatului Covid, în conformitate cu hotărârea Comisiei Europene din decembrie 2021. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că în interiorul României certificatul va fi valabil după efectuarea schemei inițiale de vaccinare. În schimb, pentru călătoriile în spațiul european, valabilitatea certificatului Covid va expira după nouă luni dacă nu este efectuată și doza a treia (booster), informează Observator News. Ordonanța aceasta și un al doilea Proiect privind Certificatul verde a scos românii în Piața Victoriei:
 
 
Certificatul Covid pentru călătorii în UE nu mai e valabil decât 9 luni după ultima doză de rapel. În schimb, certificatul Covid pe plan național își extinde valabilitatea până la 31 decembrie 2022. După fiecare doză efectuată, vaccinații vor putea solicita un nou certificat Covid.

„Punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene, din decembrie 2021. Acest act transpune în România aplicarea reglementărilor legate de călătorii în Spațiul Economic European (SEE) și Elveția. Certificatul de vaccinare mai este recunoscut doar după doza booster, dacă de la efectuarea schemei inițiale au trecut mai mult de nouă luni. Până acum, toți cetățenii care călătoreau dintr-un stat UE în altul aveau reguli diferite de călătorie, în funcție de starea pandemiei acolo. Conform deciziei din decembrie, s-au stabilit reguli unitare în toată Uniunea.

Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data ultimei doze, putem călători fără probleme. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la ultima doză, trebuie făcut un booster. Această situația se adresează numai călătoriilor în interiorul SEE și Elveția, nu se adresează și regulilor existente și în interiorul statelor membre. 

Mai există o prevedere care se adresează cadrului național. Se prevede prelungirea valabilității certificatelor digitale de la 31 iunie 2022, până la 31 decembrie 2022, și prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat după fiecare doză efectuată. Certificatul european digital va fi folosit în interiorul UE”, a declarat Andrei Baciu în cadrul conferinței de presă de joi de la sediul Guvernului. 

La aceasta au participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, precum și șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

În același timp, Comisia Europeană propune extinderea cu un an a folosirii certificatelor Covid, până în 30 iunie 2023

Comisia Europeană a propus joi ca folosirea certificatului digital COVID-19 să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea călătoriilor în interiorul blocului comunitar, regulamentul care este acum în vigoare prevăzând o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie 2022, transmite agenția Agerpres

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariția unor noi variante” ale coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Certificatul Covid atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.


În propunerea anunțată joi, Comisia Europeană a mai cerut și includerea anumitor teste antigen printre testele pentru care să poată fi emis certificatul Covid.

O altă propunere are în vedere garantarea că certificatele de vaccinare menționează numărul total corect al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în țara care emite certificatul.

Executivul comunitar a cerut Consiliului UE (statele membre) și Parlamentului European să sprijine propunerea de revizuire a regulamentului anunțată joi, astfel încât noile prevederi să intre în vigoare înainte de 30 iunie 2022.