ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:30

Armata SUA a transmis vineri un comunicat în care își „exprimă deplinul respect față de poporul român și regretă orice neplăcere cauzată” joi, când soldații americani care se antrenează în România în cadrul exercițiului multinațional „Saber Guardian 2019” au intrat cu tancurile în lanurile de culturi agricole ale sătenilor de la Fetești, dintr-o eroare de localizare a poligonului de antrenament.

„Colaborăm îndeaproape cu autoritățile militare și civile din România pentru investigarea acestui incident și pentru a ne asigura că astfel de evenimente nu se vor mai repeta.

Vehiculele se aflau în zona pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019, exercițiu desfășurat împreună cu Comandamentul Forțelor Întrunite din România. Apreciem modul în care România găzduiește acest exercițiu și mulțumim Forțelor Armate Române pentru cooperare și sprijin”, au transmis reprezentanții Armatei SUA într-un comunicat remis vineri părții române, citat de Ziare.com

„Despăgubirile rezultate din acest incident vor fi acordate potrivit procedurilor NATO existente pentru astfel de evenimente și ne vom asigura că cei afectați vor fi compensați respectând cu exactitate aceste proceduri”, se mai precizează în comunicatul Armatei SUA. 

Conform procedurilor stabilite de NATO pentru astfel de situații, partea americană ar urma sa plătească 75% din costurile daunelor provocate, iar statul român va acoperi restul de 25% din totalul despăgubirilor.
  
ȘTIREA INIȚIALĂ 
 
Țăranii din Fetești au trăit pe pielea lor sintagma ”Vin americanii”. Panica a fost cuvântul de ordine joi, printre localnici, după ce au văzut cum șenilele tancurilor americane intră ca-n brânză în culturile lor agricole.
 
Soldații americani au intrat cu tancurile în culturile agricole ale unor locuitori ai localității Fetești. Militarii au greșit coordonatele, fapt pentru care au înaintat prin recoltele oamenilor, scrie evz. ro.
 
Mai mulți locuitori din zona localității Fetești, județul Ialomița, au rămas surprinși de ce au putut vedea. S-au speriat și au fugit. Militarii care iau parte la un exercițiu NATO de amploare au intrat cu tancurile în culturile lor agricole. Au fost afectate culturile de grâu, floarea soarelui și porumb. Oamenii au spus că au încercat să discute cu soldații aflați în vehiculele militare, dar că aceștia i-au ignorat și au continuat înaintarea prin culturi. Proprietarul terenului a reclamat incidentul Poliției. Oamenii legii au apărut după o vreme și le-au spus localnicilor că este vorba despre un exercițiu NATO, iar militarii au greșit coordonatele, intrând pe terenul privat și că nu este nimic de făcut.

„În jurul orei 13.30, în timp ce eram la recoltat la cultura de orz, în apropierea noastră, într-o zonă recoltată cu porumb și florea soarelui, am auzit bubuituri și semnalizări de fum, crezând că a luat foc. Ne-am deplasat repede și acolo am dat peste mașinile armatei, care făceau un exercițiu în interiorul culturii noastre, scrie Evenimentul Zilei.

„Nu știam că e un exercițiu NATO. Oamenii au intrat în panică. Noi nu am fost anunțați de nicio autoritate. Noi am intrat în zonă, între tancuri, dar nu ne-au băgat în seamă, ne-au sfidat. Ei și-au continuat exercițiul. Intrau din floare soarelui în porumb, apoi în grâu. Am făcut semne cu mâna, am fost în apropierea tancurilor, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Noi am făcut un apel la 112. Am intrat în panică. Unii oameni au plecat de pe câmp de frică.

Poliția a reacționat pașnic, nu păreau impacientați. Ulterior am primit un apel telefonic de la o persoană, în timp ce eu mă feream de tancuri să nu dea peste mine, care a spus că vom lua legătura și că vom fi despăgubiți. Nu știu cine ne va despăgubi. A fost ceva verbal. În jurul orei 17.00 au plecat de pe câmp. În acest timp, ei au făcut operațiunile, iar noi printre ei, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă.”, a declarat inginerul Liviu Mereuță, proprietarul terenului.

Comunicatul MApN despre evenimentele petrecute:„Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă.

O comisie formată din reprezentanți ai M.Ap.N și armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

În jurul orei 18.30, s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.