ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată câteva sfaturi pentru toți cei care urmăresc alegerile de marți de la mijlocul mandatului din SUA: Pregătiți-vă pentru o noapte lungă și poate zile de așteptare până când se va ști dacă republicanii sau democrații președintelui Joe Biden vor controla Congresul, scrie agenția globalistă de știri Reuters.

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților a SUA sunt puse la bătaie, precum și 35 de locuri în Senatul SUA, în timp ce 36 de state își vor alege guvernatorul.

Republicanii ar avea nevoie să câștige cinci locuri pentru a obține majoritatea în Cameră și doar unul pentru a controla Senatul. Previziunile electorale nepartizane și sondajele de opinie sugerează că republicanii au șanse foarte mari de a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, un rezultat care ar putea deveni clar marți seara, în timp ce lupta pentru controlul Senatului va fi probabil mai strânsă și va dura mai mult timp până vom avea un rezultat.

Un val masiv de susținere republicană ar putea duce la declarații de victorie la câteva ore după închiderea urnelor.

Dar, în condițiile în care se așteaptă ca zeci de curse să fie strânse, iar state-cheie precum Pennsylvania au avertizat deja că ar putea dura zile întregi pentru a număra fiecare buletin de vot, experții spun că există o mare probabilitate ca America să meargă la culcare în noaptea alegerilor fără să știe cine a câștigat.

„Când vine vorba de cunoașterea rezultatelor, ar trebui să renunțăm la a mai vorbi despre ziua alegerilor și să ne gândim mai degrabă la săptămâna alegerilor”, a declarat Nathan Gonzales, care publică buletinul informativ nepartizan Inside Elections.

Cele mai timpurii numărători de voturi vor fi distorsionate de rapiditatea cu care statele numără buletinele de vot prin corespondență.

Deoarece democrații votează prin corespondență mai des decât republicanii, statele care permit oficialilor să înceapă mai devreme numărarea buletinelor de vot prin corespondență ar putea raporta mari avansuri democrate la începutul alegerilor, care se vor evapora pe măsură ce numărătorii de voturi lucrează la grămezile de buletine de vot cu tendință republicană care au fost depuse în ziua alegerilor.

În unele state funcționarilor electorali li se permite să scoată buletinele de vot prin corespondență din plicuri înainte de ziua alegerilor și să le încarce în mașinile de numărare a voturilor, permițând o numărare rapidă.

Însă, state precum Pennsylvania și Wisconsin nu permit funcționarilor să deschidă plicurile până în ziua alegerilor.

DECI CÂND VOM ȘTI CE PARTID A CÂȘTIGAT?

Primele rezultate ale numărătorii vor fi disponibile pe Coasta de Est între orele 19.00 și 20.00 ( miercuri, 9 noiembrie).

Până în jurul orei 22.00 sau 23.00, când urnele din Midwest (vestul mijlociu al SUA) vor fi închise pentru o oră sau mai mult, este posibil ca republicanii să înregistreze un impuls suficient de puternic

În cazul în care lupta pentru Camera Deputaților pare încă strânsă atunci când încep să sosească numărătorile voturilor de pe Coasta de Vest , atunci ar putea dura  câteva zile până când se va cunoaște controlul asupra Camerei,

De obicei, California are nevoie de săptămâni pentru a număra toate buletinele de vot, în parte pentru că numără buletinele de vot ștampilate până în ziua alegerilor, chiar dacă acestea sosesc câteva zile mai târziu. Nevada și statul Washington permit, de asemenea, buletinele de vot întârziate dacă poartă ștampila poștală până la 8 noiembrie, ceea ce încetinește marșul către rezultatele finale.

S-ar putea să dureze mai mult timp, poate săptămâni mai mult, pentru a ști ce partid va controla Senatul, cu lupte strânse în Pennsylvania, Arizona și Georgia, care probabil vor determina controlul final.

În cazul în care cursa pentru Senat din Georgia este la fel de strânsă cum se așteaptă și niciun candidat nu primește mai mult de 50% din voturi, o a doua rundă de alegeri ar fi programată pentru 6 decembrie, ceea ce ar putea însemna că nu va fi clar cine va controla camera până atunci.
 
Noul Congres urmează să fie inaugurat la 3 ianuarie 2023.