ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă în urmă cu doi ani bisericile ortodoxe erau închise în Ucraina de Sfintele Paști prin „starea de alertă” sub pretextul prevenirii infectărilor cu misteriosul virus, astăzi ele sunt închise pe toată perioada Săptămânii Mari și de Înviere din motive de „stare de asediu”.

Pe timpul „stării de asediu” circulația nu este permisă după anumite ore ale serii, în funcție de zone. În Kiev au mai fost impuse interdicții temporare începând cu orele 18.00 sau 19.00, sau chiar de la ora 15.00, în unele situații iar în alte zone începând cu orele 22.00

Însă noul ordin de interdicție transmis de forțele polițienești privește exact slujbele de Sfintele Paști, și pentru greco-catolici, care au sărbătorit deja împreună cu Roma, și pentru ortodocși, care de mâine intră în Săptămâna Patimilor.

Din cauza războiului și a restricțiilor introduse, catolicii din Ucraina au sărbătorit sâmbătă mai devreme, astfel încât oamenii să nu depășească ora-limită până la care pot circula, a transmis și Radio România Actualități.

Conform mai multor surse de știri, cum ar fi Antena 3 care citează BBC, slujbele ortodoxe de Paști, care urmau să aibă loc săptămâna viitoare, vor fi anulate în timpul restricțiilor de circulație, potrivit ordinelor Poliției.

Ukrainian News raportează, de asemenea: Bisericile vor fi închise în timpul Învierii, de Paști.

Informația a fost transmisă pentru agenția de presă ucraineană de către Poliție, Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Greco-Catolică Ucraineană, informează sursa citată.

„Bisericile vor fi închise în timpul stării de asediu”, a declarat poliția.


Sfințirea coșurilor de Paști va avea loc în biserici și pe teritoriul adiacent bisericilor, ținând cont de starea de asediu dintr-o regiune sau alta.

Acest lucru este valabil pentru toate cultele creștine. După cum a relatat Agenția ucraineană de știri, poliția va asigura o pază intensă a bisericilor și a ordinii publice de Sfintele Paști.

De Înviere, pe 24 aprilie, se împlinesc două luni de când Armata Rusiei a început efectiv războiul din Ucraina și cel mai probabil Vladimir Putin, președintele de la Kremlin, va răspunde apelurilor făcute până acum de diverși lideri religioși și va declara cel puțin o noapte fără bombardamente, ceea ce îl va pune pe președintele evreu de la Kiev, Volodîmîr Zelenski, într-o poziție nu prea favorabilă față de populația ortodoxă ucraineană.

Conform unui sondaj realizat în 2018 de Centrul Razumkov 71,7% din populația Ucrainei s-a declarat credincioasă. Aproximativ 67,3% din populație s-a declarat aderentă la una sau la un altă patriarhie ortodoxă (28,7% din Patriarhia de la Kiev, 23,4% se declară pur și simplu "ortodox", fără a declara din ce patriarhie fac parte, 12,8% din Patriarhia Moscovei, 0,3% din Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană și 1. 9% alte tipuri de ortodoxie), 7,7% creștini fără afiliere confesională declarată, 9,4% catolici ucraineni de rit bizantin, 2,2% protestanți și 0,8% catolici de rit latin, 2,5% islam, iudaismul a fost de 0,4%; în timp ce un mic procent urmează hinduismul, budismul și păgânismul.

Citiți și Naziștii AZOV ai președintelui Zelenski și oligarhului evreu Kolomoiski blochează meciul caritabil FCSB - Dinamo Kiev. Deși a ajutat mii de refugiați ucraineni și inclusiv echipa de fotbal kieveană, clubul s-a bășicat că Gigi Becali a zis ADEVĂRUL