ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Andrei Marga, fost ministru de Externe și fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, este de părere că Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii României Poloniei, Ungariei și Rusiei.

Acesta a făcut afirmațiile în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea „Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte ”Alba Transilvana”, titrează Ziare.com.

„Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, României - Bucovina (plus Ținutul Herța, sudul Basarabiei și Insula Șerpilor - n.n.) și Rusiei - Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict.”, a spus Marga.

„Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a afirmat Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Andrei Marga, fost politician PNȚCD, a completat că știe situația din Ucraina în condițiile în care a fost la un moment dat responsabilul cooperării cu această țară din partea Guvernului României.

„Acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a mai precizat fostul rector.

Andrei Marga a mai spus că ”România nu are ce căuta în acest război”, susținând că țara noastră ”are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”, citează Ziare.com.

Citiți și Acad. Radu Ciuceanu: România trebuie să fie prezentă la masa negocierilor dintre Ucraina și Rusia pentru apărarea celor 500.000 de etnici români și firească reîntregire națională și teritorială. PROPUNERE ÎN PREMIERĂ

Andrei Marga (76 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți filozofi români, laureat al premiului Herder în anul 2005. A fost ministru de externe al României în perioada mai-august 2012, ministru al educației între 1997-2000 și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca timp de 15 ani, între anii 1993-2004 și 2008-2012. De asemenea, reputatul filosof a fost și președintele Institutului Cultural Român, poziția din care a cunoscut realitățile și discriminările culturale și etnice cu care se confruntă românii din jurul României și în special cei din Ucraina.

Afirmațiile despre Ucraina, de la min. 48:20. VIDEO: