ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cazul Șora a ajuns și la urechile francezilor care contrazic și ei trecutul de mare luptător în Rezistența Franceză. După ce fiul filosofului nu mai contenește să-și apere tatăl, susținând că a fost obligat să lucreze cu Ana Pauker, dar și că acesta ar fi făcut parte din Rezistența Franceză, un fost oficial francez îl contrazice. Pe contul scriitorului Alexandru Petria,  GÉRARD LUÇON, fost director în Ministerul Francez al Justiției, afirmă că numele lui Mihai Șora nu se regăsește în evidențele oficiale ale statului francez,  potrivit ziardecluj.ro.


În postarea de pe contul personal al lui Alexandru Petria, Lucon Gerard face o serie de comentarii dure la adresa lui Șora:  „Este un falsificator și un fals rezistent”,  „nu am niciun respect”. Francezul mai spune despre cel care se dă mare luptător în Rezistența Franceză că, „ai fost rezistent doar în țara ta”'.
”Nenea ăsta nu a fost DELOC rezistent în Țara mea! Probabil că a intrat după 8 mai 1945”, a scris Gerard.
Fostul oficial francez mai precizează faptul  că site-ul este gestionat de statul francez și că pe lista luptătorilor în rezistența franceză se regăsesc tatăl domniei sale și doi unchi, unul dintre aceștia fiind evadat din lagărul de la Auchwitz. La o simplă verificare la acest link,  numele Mihai Șora nu este de găsit.

Mihai Șora ajuns a justificat mereu apartenența sa la Partidului Comunist Francez prin faptul  că ar fi fost luptător in Rezistența Franceză, informație pe care de altfel o regăsim atât în biografia sa cât și în interviurile acordate de-a lungul timpului.
 
Chiar  zilele trecute, fiul lui Mihai Sora, Tom Șora, într-un mesaj făcut public precizează următoarele în legătură cu trecutul tatălui său:

„Apartenența lui Șora la PCF până la 1948 se explică prin faptul că până în 1945 a luptat in Rezistenta Franceză contra ocupației Hitleriste a Franței. Este știut, că un segment important din structura rezistenței era compusă din comuniști, care erau bine organizați. Dar comuniștii din Rezistența Franceză – sau în orice caz un număr mare dintre ei – nu pot fi comparați cu teroriștii dogmatici educați la Moscova și trimiși după război ca agenți staliniști în țările Europei de est, pentru a instaura acolo dictatura comunistă. Foarte mulți comuniști din Rezistența Franceză erau deci pur și simplu mânați de idealul libertății. Așa și tatăl meu”, a scris Tom Șora pe Facebook despre apartenența lui Mihai Șora la Partidul Comunist France