ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă moarte subită lovește o persoană în plină putere și, aparent, fără comorbidități. Doctorița Monica Mardare, o româncă de 46 de ani care lucra la dispensarul sătesc din Chaillac, Franța, a fost găsită moartă în cabinet, potrivit ZiaruldeIași.ro și LaNouvelleRepublique.fr. Comuna întreagă este în șoc, a anunțat La Nouvell Republique într-un al doilea articol.

Monica Mardare era unul dintre cei doi medici ai comunei Chaillac, situate în departamentul (județul) Indre din centrul Franței. Doctorița a fost găsită moartă, joi, 8 iulie, în cabinet, la ora deschiderii, chiar de către pacienții săi. Probabil că venise mai devreme pentru a se pregăti să-și primească pacienții, dar n-a mai apucat.

Luni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că impune vaccinarea tuturor lucrătorilor din domeniul medical care nu s-au vaccinat încă și condiționează accesul în locuri publice de „pașaportul sanitar” 

Doctorița, care a absolvit Liceul Cuza Voda din Huși și UMF Iași, fusese recrutată cu 12 ani în urmă de fostul primar, Gérard Mayaud, care făcuse demersuri împreună cu farmacista satului pentru a-i găsi înlocuitor vechiului doctor francez. Doctorița Mardare a venit în Franța cu soțul ei, Valentin, și fiul lor. Lucrase și în România ca medic la țară și, ajungând la Chaillac, crezuse că a găsit un loc de rai, își amintește fostul primar. Cu timpul, românca a reușit să se atașeze de localitatea ei adoptivă și să le câștige respectul francezilor. Dovadă stau mesajele, lumânările și florile puse de săteni la intrarea în dispensar, în memoria ei: „Te iubim, vei rămâne în inimile noastre pentru totdeauna!”.

Românca obținuse cetățenia franceză în ultimul an, îi încuraja pe medicii români să vină în Franța, ba chiar reușise să îi motiveze pe francezi să viziteze România.

„Venea de la Universitatea din Iași și avea multe contacte de medici pe care i-a încurajat să vină să lucreze în regiunea Val-de-Loire”, își amintește fostul primar din Chaillac. El a și vizitat România împreună cu familia și în compania doctoriței Mardare.   

Monica nu își luase concediu de doi ani, de la declanșarea pandemiei de coronavirus, dar planificase să vină în țară la finalul acestui an, pentru a încerca să recruteze un coleg român care să lucreze alături de ea în Franța. 

„Nu-și luase concediu de doi ani, de când cu Covidul”, afirmă fostul primar, care ar fi urmat să o însoțească din nou în România, în căutare de medici tineri, dornici să înceapă o carieră în Franța. „Ea mergea peste tot să-și facă vizitele medicale, era tot timpul disponibilă” și își încheia mereu consultațiile prin formula „cu plăcere”, își amintește Gérard Mayaud.

Cauzele morții doctoriței Monica Mardare nu au fost încă elucidate. Comuna Chaillac e în doliu, își plânge doctorița pe care sătenii o adoptaseră ca pe o fiică.

Circa 75 de comentarii de condoleanțe s-au adunat la anunțul actualului primar, Mathieu Moreaux:

Între timp, primarul a postat o actualizare prin care își anunță concetățenii că își pot lua rămas-bun de la doctorița lor preferată joi, 15 iulie 2021, în cadrul ceremoniei funerare ce va avea loc la biserica din Chaillac la ora locală 14 (15, ora României). 

 

Vom reveni cu amănunte.