În Anul Centenarului, România se poate „mândri” cu zeci de monumente, case memoriale și clădiri istorice lăsate în paragină. În inima țării, un astfel de monument ridicat în memoria soldaților care au eliebrat Ardealul de Nord de sub ocupație fascisto-hortystă a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Desigur, „cu grija” autorităților locale maghiare.


Din vara lui 2017 și până acum, autoritățile locale și centrale n-au mișcat nici un deget pentru a reabilita Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe. Înconjurat de gunoaie, cu dale de marmură desprinse,  Monumentul Ostașului Român a devenit o ruină care abia se mai ține în picoioare, sub privirile indiferente ale trecătorilor. Despre starea de degradare a Monumentului, ActiveNews scria încă de anul trecut aici. Într-un filmuleț postat pe Facebook, preotul Vasile Antonie Tămaș lansează un nou apel către autoritățile române și Armata României, pentru salvarea acestui monument ridicat în cinstea militarilor care au luptat în război și care au făcut ca Sfântu Gheorghe să fie primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944. 

„Uitați-vă cum arată acest monument! Unde sunt generalii armatei române? Gunoaie lângă Monumentul Eroilor! La Sfântu Gheorghe, în inima României Mari, gloria armatei române zace sub gunoaie. Nicio instituție a statului nu este vrednică să ia măsuri. Unde sunt generalii Armatei Române, ăia bine plătiți de la București? Distribuiți cu toții acest material ca să ajungă la generalii din armata română!”, spune preotul în apelul său.

De menționat, ceea ce preotul Vasile Antonie Tămaș nu a făcut, că primar peste Sfântu Gheorghe este Antal Arpad Andras,cel  care i-a amenințat pe  românii din Harghita și Covasna cu „soarta sârbilor din Kosovo”, masacrați de albanezi. Același primar udemerist l-a primit în 2016, la Sfântu Gheorghe, pe ambasadorul SUA Hans Klemm, cei doi pozându-se, spre revolta românilor, cu steagul secuiesc.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews