ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Anul Centenarului, România se poate „mândri” cu zeci de monumente, case memoriale și clădiri istorice lăsate în paragină. În inima țării, un astfel de monument ridicat în memoria soldaților care au eliebrat Ardealul de Nord de sub ocupație fascisto-hortystă a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Desigur, „cu grija” autorităților locale maghiare.


Din vara lui 2017 și până acum, autoritățile locale și centrale n-au mișcat nici un deget pentru a reabilita Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe. Înconjurat de gunoaie, cu dale de marmură desprinse,  Monumentul Ostașului Român a devenit o ruină care abia se mai ține în picoioare, sub privirile indiferente ale trecătorilor. Despre starea de degradare a Monumentului, ActiveNews scria încă de anul trecut aici. 



Într-un filmuleț postat pe Facebook, preotul Vasile Antonie Tămaș lansează un nou apel către autoritățile române și Armata României, pentru salvarea acestui monument ridicat în cinstea militarilor care au luptat în război și care au făcut ca Sfântu Gheorghe să fie primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944. 

„Uitați-vă cum arată acest monument! Unde sunt generalii armatei române? Gunoaie lângă Monumentul Eroilor! La Sfântu Gheorghe, în inima României Mari, gloria armatei române zace sub gunoaie. Nicio instituție a statului nu este vrednică să ia măsuri. Unde sunt generalii Armatei Române, ăia bine plătiți de la București? Distribuiți cu toții acest material ca să ajungă la generalii din armata română!”, spune preotul în apelul său.

De menționat, ceea ce preotul Vasile Antonie Tămaș nu a făcut, că primar peste Sfântu Gheorghe este Antal Arpad Andras,cel  care i-a amenințat pe  românii din Harghita și Covasna cu „soarta sârbilor din Kosovo”, masacrați de albanezi. Același primar udemerist l-a primit în 2016, la Sfântu Gheorghe, pe ambasadorul SUA Hans Klemm, cei doi pozându-se, spre revolta românilor, cu steagul secuiesc.