ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană va furniza fonduri unui consorțiu care va lansa un proiect pilot de plăți pentru portofelul digital biometric de identitate al blocului comunitar, scrie reclaimthenet.

NOBID (Nordic-Baltic eID Project) a fost ales să conducă un consorțiu multinațional format din mai multe companii, precum Thales și iProov, care ar trebui să demareze proiectul pilot axat pe plăți - unul dintre cele patru proiecte pilot ale UE privind identitatea digitală - în martie 2023.

„iProov este încântată de faptul că consorțiul NOBID a primit finanțare și a fost ales pentru a continua proiectul pilot", a declarat Andrew Bud, fondator și CEO al iProov. „Acest proiect va dovedi că acreditările verificabile cu suport biometric pot aborda provocările emergente ale lumii tot mai complexe a plăților."

În afară de cele două companii, ceea ce se numește  „parteneri tehnologici" include Signicat, RB, Auðkenni, IPZS, Poste Italiane, Intesi Group, InfoCert, FBK și Radioul de stat leton, și Centrul de televiziune.

NOBID este format din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, în timp ce, așa cum s-a anunțat anterior, șase state vor face parte din consorțiu - Danemarca, Germania, Islanda, Italia, Letonia și Norvegia.

Acestea au fost însărcinate de Comisie să „piloteze și să modeleze” viitorul plăților și al identității digitale biometrice pentru cele 27 de țări membre ale UE. Finanțarea va proveni din programul DIGITAL Europa al Comisiei Europene.

În plus, vor fi implicate și bănci și companii financiare din Germania, Norvegia, Danemarca, Italia și Islanda (DSGV, DNB și BankID, Nets, Intesa Sanpaolo, PagoPA și ABILab. și Greiðsluveitan), consorțiul însărcinat cu dezvoltarea pilotului fiind susținut de mai multe agenții guvernamentale digitale și furnizori de tehnologie, a anunțat NOBID.

Reprezentanții NOBID sunt convinși că au deja suficientă experiență pentru a produce un pilot de plăți la scară largă, care este descris ca fiind o prioritate de top în „viziunea" UE privind viitorul portofel digital de identitate.

NOBID a mai spus că pilotul de plăți se va baza pe infrastructura existentă, pentru a asigura emiterea de plăți, plăți instantanee, transferuri de la un cont la altul și acceptarea plăților atât în magazine, cât și online.

Luna trecută, UE a afirmat că portofelul său digital de identitate va fi gata în 2024, centralizând documentele de identitate ale cetățenilor, cum ar fi cartea de identitate națională, cardul de sănătate (care cuprinde și certificatul de vaccinare), permisul de conducere și conturile bancare.
 
În România se întreprind deja pași pentru aceste măsuri fără a se anunța populația ce se urmărește.

Criticile la adresa acestui sistem vin atât din partea apărătorilor vieții private, cât și a companiilor. EDRi (European Digital Rights), o asociație de grupuri pentru drepturile civile și drepturile omului, a declarat că ar fi neconstituțională și ilegală în mai multe țări, cum ar fi Germania, Austria și Olanda.

Între timp, companiile sunt îngrijorate de costul integrării portofelului digital de identificare în infrastructura lor.
 
Despre acești pași ActiveNews a scris recent:
 
 
Pași rapizi pentru implantarea microcipurilor ca modalitate de plată și identificare. Marea Resetare ne vrea hăcuiți ca niște animale cu cip. Propagada a ajuns în România: implantați-vă ca să fie bine. Este sigur și eficient - VIDEO