ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorul TVR Titi Dincă publică pe contul său de Facebook un extras dintr-o emisiune de arhivă, din 1998, cu Vasile Bănescu, actualul purtător de cuvânt al Patriarhiei, criticând Manualele de Religie. VIDEO MAI JOS, în cadrul articolului.

Potrivit acestuia, Manualele de Religie „conțin doze mari de penibil și criticabil”, au „un limbaj hiper-pravoslavnic” ș.a.m.d...

Manualele din perioada aceea, criticate adeseori de seculariștii anticreștini din presă și din Rețeaua Soros, erau alcătuite de Pr. Ioan Uscă, reputat autor de volume de teologie patristică și literatură religioasă.

„Păcat... autorul manualelor, Părintele Ioan Usca este un om deosebit, ce scrie și astăzi, întocmind lucrări serioase în seria tâlcuirilor Sfinților Părinți la cărțile Sfintei Scripturi! Și "în vremea aceea" domnul Bănescu făcea din păcate critică fără nicio direcție...”, scrie un abonat al contului lui Titi Dincă.

„Astazi este purtatorul de discordie al BOR. Omul acesta nu a înțeles nimic din moralitatea dogmelor.”, scrie un alt credincios.

„Bănescu e stapanu', ca el a fost impus în funcție de servicii...”, apreciază un creator al unei pagini de istorie.

„Ăsta-i Lucifer Talibănescu? Plimbărețul de cuvinte satanice și profund întortocheate al BOR. Eu i'am spus să nu strice ortodoxia din interior, dar nu m'ascultă!”, spune o persoană care pare să-l cunoscă destul de bine.

„A făcut ceva el, pentru a avea manuale mai bune? Nu!”, scrie un profesor de Religie care primește și un răspuns explicativ de la Titi Dincă: „Fragmentul de interviu este un decupaj dintr-o discuție mai amplă... în continuare chiar Vasile Bănescu spune că ar pune umărul dacă ar fi cooptat. A fost o dezbatere în momentul introducerii materiei religie la liceu.”

Discuția avea loc așadar pe fondul campaniei de extindere a învățării religiei în școli, campanie inițiată de cunoscuta profesoară Anastasia Popescu - „Mama Sica”, pentru care vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist i-a acordat cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. Cu atât mai grav ni se pare însă dacă Bănescu critica Manualele chiar în timpul dezbaterii introducerii materiei Religie la liceu!

O utilizatoare din Cluj, Mariana Rusu, de la controversatul „Proiect Merito”, îl apostrofează pe veteranul TVR conștientă că personajul nu dă prea bine pe ultra-micul ecran cu spusele sale:

„De ce "dezgropați morții" acum cu acest videoclip? Cât de relevant e ce se zice aici și pentru ce/cine/de ce???”

Titi Dincă îi răspunde elegant: „Mariana Rusu, scuzati dar eu folosesc in mod curent arhive pentru postari de-ale mele. De la funeraliile lui Miron Cristea si interviul cu Bartolomeu Anania pana la arhive postbelice, vizite oficiale samd. Nu dezgrop niciun mort.”

„A avut dreptate, manualele de religie au fost și sunt foarte proaste. Le-am citit din curiozitate în fiecare an în care a fost elev fiul meu.”, spune în apărarea lui Bănescu o doamnă interesată de Religie „din curiozitate”.

„Mie mi-au plăcut foarte mult acele manuale, le-am prins în școala primară și încerc să le găsesc din nou pentru a le avea ca amintire in bibliotecă. Erau editate de Editura Didactică și Pedagogică. Fiecare cu părerile lui dar eu zic că au fost foarte frumos redactate și plăcute de lecturat.”, scrie altcineva.

Articolul continuă după VIDEO:

Critica lui Bănescu se circumscrie însă modului său de gândire cunoscut dacă avem în vedere că în revista „22” a GDS afirma, în 2005, pe când era și administrator de Grădiniță (la propriu) și traducător în cadrul Societății Biblice Interconfesionale, că despre membrii clerului BOR se poate spune că sunt PERSONAJE frecvent PATIBULARE, preoți-manechini, perverși, încurajează obtuzitatea și fanatismul maselor, lipsiți de PLURALISM RELIGIOS, nesimțiți spiritual OBSEDAȚI cu orice preț de CATEDRALĂ.

Poate mai interesant este că filmarea aduce încă puțină lumină în biografia întunecată a personajului cu alură de Richelieu de la Patriarhie.

Titrarea secvenței arată că în 1998 criticul de serviciu al Manualelor de Religie era profesor la „Liceul German”, respectiv Liceul Goethe, acolo de unde, soția lui, Cristina Popa - Curticeanu, fiica ultimului Cancelar al lui Ceaușescu, avea să fie dată afară din funcția de directoare în 2021, după un scandal public mușamalizat pentru că implica „obrazul” Germaniei și al Forumului Democrat al lui Iohannis. Practic, informația vine ca o nouă confirmare a dezvăluirilor ActiveNews din acest articol:

Femeia din spatele lui Bănescu: fiica Cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu. Cristina Bănescu, ex Cristina Popa, a fost demisă de la Colegiul Goethe pentru presupuse fraude. ACTUALIZARE

Petele de întuneric masiv se mențin însă, în biografia cețoasă a Cancelarului Patriarhului. Astfel, într-un document încărcat chiar de către Vasile Bănescu pe platforma Scribd (foto captură mai jos), reprezentând un articol de-al său din revista Vatra, în care, de asemenea, critică în termeni extrem de virulenți preoțimea română, purtătorul de cuvânt al Patriarhului Daniel scrie „cu mânuța lui” că a absolvit Facultatea de Teologie din Cluj, pe care a urmat-o între 1988 și 1992 (!).

Numai că în istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca se arată că, după căderea regimului comunist, la începutul anului 1990, „un grup de profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (Pr.Prof.Dr. Alexandru Moraru, Pr. Prof. Dr. Valer Bel, Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană) au înaintat în ianuarie 1990 Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului un memoriu prin care cereau reînființarea Institutului Teologic Universitar din Cluj-Napoca. Centrul eparhial Cluj a aprobat acest memoriu și l-a înaintat Patriarhiei Române, solicitând reînființarea Institutului. Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca a fost reînființat în data de 1 iulie 1990.

Rămâne așadar deschisă întrebarea asupra pădurii în care a învățat Vasile Bănescu între anii 1988 și 1992: de prin împrejurimile Clujului sau ale Bucureștiului?

Cunoscând cum are loc trierea invitaților la TVR se mai poate pune și întrebarea ce îl recomanda la acea oră pe profesorașul de liceu să comenteze tocmai el la Televiziunea națională demersul de extindere a orelor de religie la liceu. La vremea aceea conducătorul redacției TVR „Viața Spirituală” era Radu George Serafim, cunoscut în mediile jurnalistice pentru „cochetarea” sa cu Securitatea, totodată viitor Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. La decedare a fost incinerat.

Reamintim că peste 1300 de credincioși i-au cerut în ultimele trei zile Patriarhului printr-o PETIȚIE PUBLICĂ demiterea neomarxistului Vasile Bănescu din funcție, cu speranța că nu se va instala pe scaunul lui călduț un alt absolvent al „Colegiului Invizibil” al lui Pleșu, ultimul director al Fundației lui Soros din România.

Captura Scribd - contul lui Vasile Bănescu:

Vedeți și Cine este Capul Bisericii, conform ”teologului” Banescu: