ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La puțin timp după ieșirea de azi a președintelui de la Cotroceni, în care am fost informați că restricțiile pe noapte coboară din ce în ce mai spre zi, dar nu putem vorbi încă de un „lockdown” de Sfintele Paști, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, dl. Vasile Bănescu, ne-a transmis următoarea poziție:

„Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau  din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență.

Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. 

Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România.

Vasile Bănescu

Despre îngrijorările firești ale credincioșilor, în editorialul

Poporul Român va fi în stradă de Sfintele Paști

Citiți și Mihai Tîrnoveanu la Protestul din 7 Martie: „De Sfintele Sărbători ale Paștilor ne vedem la Biserică! Nu vor reuși să ne oprească să ajungem lângă Hristos! Să fim milioane cu Lumină în mâini” Pompiliu Diplan: Următorul Protest va fi pe 20 Martie