ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veteranii Războiului de pe Nistru din 1992 au organizat luni un protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, iar apoi și în fața Guvernului Republicii Moldova, după ce au blocat temporar circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, apoi pe str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni, relatează Radio Chișinău și Ziarul Național. Revendicările acestora sunt de natură socială (asigurare medicală, tratament de reabilitare gratuit, medicamente gratuite și majorarea indemnizațiilor) și morală (demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care declarase anterior că Rusia ar fi intervenit în războiul moldo-rus de la Nistru pentru a opri vărsările de sânge, când de fapt acestea au fost provocate de partea rusă). Pe 2 martie se împlinesc 28 de ani de la începutul conflictului transnistrean, considerat ca o diversiune separatistă în contra reunificării cu România, după dezmembrarea URSS și câștigarea independenței Republicii Moldova. 

După protestul veteranilor desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, o parte dintre aceștia au trecut drumul și s-au instalat în fața Guvernului Republicii Moldova. 

„Demisia!”, „Hoții!”, „Dodon la pușcărie”, „Dodon, PSRM - ciuma roșie” și „Noi nu cedăm!” sunt câteva dintre lozincile strigate de aceștia în fața Executivului de la Chișinău. Clădirea instituției a fost împrejmuită de importante forțe de ordine. În ciuda măsurilor de securitate, un protestatar îmbrăcat în haine de camuflaj a reușit să spargă sticla ușii de la intrare cu un buzdugan din lemn. Ulterior, efectivele de apărare au fost sporite, pentru împiedicarea accesului neautorizat în clădirea Guvernului. 

Același protestatar declarase anterior că președintele Igor Dodon ar „trebui arestat” din cauză că a depus flori la un monument al combatanților taberei adverse, deși revendicarea principală a mitingului era demisia ministrului moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi, pentru „declarațiile controversate în susținerea politicii dușmănoase a Federației Ruse”.

„Rușii n-au venit acolo să ne oprească, noi am luptat cu Armata a 14-a. Acest Guvern trebuie să-și asume declarația lui Ciocoi și să plece cu tot cu acest ministru”, a declarat veteranul Andrei Eremia.

După ce au protestat în fața Guvernului, s-a luat decizia ca revendicările veteranilor Războiului de la Nistru să fie ascultate de oficialități. Un grup format din cinci combatanți a fost invitat în clădirea Guvernului pentru a discuta revendicările cu autoritățile. Aceștia au solicitat să fie primiți în număr mai mare, iar la întrevedere să fie prezentă și presa, lucru care s-a aprobat.

La Guvern a fost convocat de urgență ministrul moldovean al Apărării, Victor Gaiciuc. Acesta a declarat că „multe” dintre doleanțele veteranilor „au fost rezolvate”. În mod special, Gaiciuc s-a referit la decizia recentă a Guvernului de a acorda gratuit prime obligatorii de asistență medicală pentru veteranii care nu au un loc de muncă.

Un grup format din 12 veterani a intrat, luni seară, în Guvernul Republicii Moldova, pentru a discuta cu premierul moldovean Ion Chicu revendicările enunțate cu o lună în urmă și reformulate în prezent la protestul din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Aceștia au solicitat, în mod special, venituri la nivelul coșului minim de consum pentru toți veteranii, înființarea unui departament responsabil de problemele veteranilor în subordinea Guvernului, cu angajați exclusiv din rândurile combatanților, renunțarea la ceea ce veteranul Nicolae Gârbu a numit „bătaia de joc” și „umilința” pricinuite de eliberarea noilor legitimații pentru verterani - pentru care erau obligați să readucă toate documentele doveditoare că au participat la război - și demisia ministrului moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi, care făcuse declarații pro-ruse interpretate de veteranii români ca fiind jignitoare.
 
La 28 de ani de la începerea războiului secesionist provocat de ruși în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Federația Rusă încă mai are trupe și depozite de armament în această zonă, iar școlile cu predare în limba română sunt permanent hărțuite de autoritățile auto-proclamatei „Republici Nistrene”.