ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Greva angajaților de la fabrica Electrolux Satu Mare s-a încheiat după zece săptămâni de protest. Liderii de sindicat și conducerea fabricii de electrocasnice au ajuns la un consens, joi dimineață.

Muncitorii au obținut, într-un final, creșterea salariilor cu 5,5 la sută de la data de 1 mai, un bonus de prezență de 240 de lei și o altă creștere salarială de 5,5 procente, plus un bonus de prezență totală de 480 de lei, de la 1 martie 2020.

Executivul fabricii a acceptat, de asemenea, vechea formă a contractului colectiv de muncă.

„De mâine (vineri – n.r.), toată lumea la locul de muncă. Cine lipsește este considerat absent. Încercați să nu provocați, pentru că știm că sunt anumite animozități, să nu faceți lucruri care nu corespund regulamentului intern. Nu dați naștere la provocări. Eu spun că greva nu a fost degeaba. Anumite aspecte pe care le-am cerut noi la început au fost acceptate, nu a fost suma fixă pe care am cerut-o noi, dar până la urmă acel bonus de prezență, acei 480 de lei, se poate interpreta ca un fel de sumă fixă care se dă numai și numai la muncitori. Am început cu o sumă de prezență de 150 de lei și am ajuns la 480 de lei, nu acum, dar peste câteva luni. E o diferență foarte mare”, a spus Sorin Faur, citat de Agerpres. 
 
Muncitorii de la Electrolux au cerut o creștere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră, în condițiile în care salariul mediu al muncitorilor din fabrică este de 1.700 lei net.La mijlocul lunii aprilie, compania suedeză propusese un contract încheiat pe o perioadă de doi ani, ce cuprinde o creștere de 12,7% raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție, aplicată pentru fiecare an contractual. 

Ideea a fost respins de către sindicate. La un moment dat, o delegație a acestora a plecat spre București pentru a manifesta în fața Ambasadei Suediei.

Ulterior, patronatul a încercat să intimideze protestatarii anunțând că dacă nu renunță la grevă vor muta producția în Polonia.