Patriarhul Chiril al Rusiei a făcut joi primele declarații la sosirea sa la aeroportul Henri Coandă de la București, evocând valorile comune ale românilor și rușilor. Patriarhul a subliniat comunitatea sfinților români și ruși, precum și comuniunea valorică a României și Rusiei.

„Am onoarea, aflându-mă acum în București, să transmit felicitările mele fratelui meu, Preafericitul Părinte Daniel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizarea sa ca Patriarh al României. Sunt bucuros sa aduc un fragment din moaștele Sfântului Serafim, unul dintre cei mai iubiti sfinți din Rusia.

Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români și ruși, pentru România și Rusia, a evidențiat Patriarhul Chiril și a spus că  relații bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune.

„Noi ortodocșii trebuie sa ținem minte ca avem valori comune. Avem un potențial imens pentru viața în pace, cooperare și interacțiune. Vreau sa va salut cordial Preafericirea Voastră, pe ierarhii și poporul român.

Sfinții din Rusia și cei din România sunt sfinții noștri comuni. Valorile ortodoxiei sunt comune pentru România și Rusia. Relațiile bune între oameni sunt atunci când au valori comune și oricum ar decurge istoria, noi creștinii ortodocși, care trăim în țări diferite, trebuie să ținem minte că avem valori comune. Fie ca Dumnezeu să păzească România”, a spus Patriarhul rus în primul său discurs, scrie basilica.ro.

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii se află în România la invitația Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase și culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Patriarhul Rusiei va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta este prima vizită în țara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 și prima vizită a Preafericitului Părinte Chiril în țara noastră după alegerea sa ca patriarh.
 
Știrea inițială
 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse este așteptat joi în România, în prima vizită a sa în țara noastră. Patriarhul va participa la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și va aduce românilor și un dar.

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește în acest an pe apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă, iar la București vor veni reprezentanți ai Bisericilor din fostul bloc comunist.
 
În prima zi a vizitei, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse va oferi și un dar pelerinilor:  un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, unul dintre cei mai cunoscuți monahi ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta va fi depus în baldachinul din curtea Patriarhiei până duminică, iar apoi va fi dăruit Bisericii Sfântul Nicolae  Tabacu din București. Patriarhul Chiril va fi prezent și la aniversarea a 10 de patriarhat ai Patriarhului Daniel.
 
Numeroși credincioși se află în pelerinaj în aceste zile în București. 

Manifestările dedicate Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au început de marți, atunci când moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou și Nectarie de Eghina au fost așezate spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.