ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, și democratul Constantin Țuțu sunt anchetați în Federația Rusă pentru trafic de droguri, într-o anchetă care a început încă din anul 2012, informează Unimedia.info. În această schemă sunt implicate persoane din Republica Moldova și Spania.

Departamentul de Investigații din cadrul Ministerului de Interne rus l-a pus sub acuzare în absență pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și pe democratul Constantin Țuțu, pentru comiterea unei infracțiuni în conformitate cu art. 210 din Codul penal.

Astfel, Plahotniuc este învinuit pe 28 de capete de acuzare, de contrabandă și vânzarea ilegală de stupefiante.
 
Potrivit anchetatorilor, suspecții au creat un canal de contrabandă prin mai multe state. Este vorba de contrabandă cu hașiș din Africa de Nord, care trecea prin mai multe țări UE către statele CSI și comercializarea lor ilegală.

Această organizație criminală ar fi fost creată în perioada iunie-august 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din Republica Moldova și Regatul Spaniei.

Potrivit reprezentaților Ministerului Afacerilor Interne rus, Constantin Țuțu realiza controlul asupra sindicatului de droguri, la indicațiile lui Plahotniuc.

De asemenea, reprezentanții rețelei criminale conduse de Plahotniuc ar fi fost implicate, de asemenea, în „trafic de ființe umane, proxenetism, asasinări la comandă, atacuri de tip rider asupră băncilor și întreprinderilor, deturnarea de fonduri din sistemul financiar și bancar” din Moldova.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Vlad Plahotniuc, care nu se mai află în R. Moldova, fiind dat în urmărire internațională, a anunțat luni că renunță la funcția de președinte al PD pentru ca formațiunea „să poată evolua cât mai activ și profesionist în opoziție”, dar a indicat că rămâne deputat în parlamentul de la Chișinău. 

Anterior, ministrul de interne moldovean, Andrei Năstase, ceruse Procuraturii Generale ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc și trimiterea lui în judecată „pentru uzurparea puterii în stat”.