ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


  • Vladimir Jirinovski, în vârstă de 75 de ani, a murit la 15 săptămâni după ce a dat de gol data invaziei
  • Politicianul exaltat rus se lăudase că a făcut opt injecții împotriva coronavirusului
  • S-a îmbolnăvit „grav”  de „Covid” la doar câteva zile după ce a dat în vileag în Duma de Stat planul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina 
  • Iar asta, pe fondul zvonurilor potrivit cărora derapajul său din 22 decembrie din parlament a înfuriat Kremlinul
  • Vladimir Jirinovski, în vârstă de 75 de ani, a murit „de Covid” la doar 15 săptămâni după ce a anunțat data invaziei, în ciuda faptului că s-a lăudat că a făcut opt injecții Covid Sputnik, ca orice naționalist rus, din august 2020 încoace, scrie The Daily Mail

Jirinovski a fost internat în spital „grav bolnav” cu noul coronavirus pe 2 februarie 2022, la 6 săptămâni după ce a prezis aproape exact data la care Putin urma să invadeze Ucraina.

La 22 decembrie 2021, el le-a spus parlamentarilor ruși, într-un discurs, că invazia va începe pe 22 februarie, Chiar dacă pregătirile ereu în toi invazia a început în noaptea de 23 spre 24 februarie

„Profeția” respectivă a fost ultimul lui discurs în Duma de Stat, iar dispariția sa a survenit pe fondul zvonurilor că ar fi deranjat Kremlinul anunțând o invazie despre care Putin dorea să păstreze tăcerea.  

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a anunțat miercuri, 6 aprilie, că Jirinovski a murit după 'o boală gravă și îndelungată' și a ținut un minut de reculegere alături de colegii din Parlament. VIDEO: 
 
 
Jirinvoski, candidat la toate alegerile prezidențiale din Rusia postsovietică, cu excepția uneia, a declarat în fața deputaților înainte de a se îmbolnăvi: „Rusia va redeveni în sfârșit o țară mare. Și toată lumea trebuie să tacă din gură și să ne respecte țara”. 

„Altfel, ne vor închide gura și îi vor distruge pe ruși mai întâi în Donbas, iar apoi în vestul Rusiei. Așa că haideți să susținem noua direcție în politica externă a Rusiei”, îndemna el la finele lunii decembrie.

Președintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a anunțat pe 6 aprilie 2022 decesul, după ce anterior a negat informațiile privind moartea colegului său.
 
„După o boală gravă și îndelungată, Vladimir Volfovici Jirinovski a încetat din viață”, a declarat el, descriindu-l pe Jirinovski ca pe un „politician strălucit și talentat” care „a înțeles profund modul în care funcționează lumea”.

Parlamentarii ruși s-au ridicat în picioare pentru a onora memoria unui politician care a candidat de șase ori fără succes la conducerea Kremlinului după căderea comunismului.

„Dimensiunea personalității sale este de așa natură încât fără el este greu de imaginat istoria dezvoltării sistemului politic al Rusiei moderne”, a declarat președintele parlamentului, Viaceslav Volodin, într-un discurs omagial. 

Jirinvoski era cunoscut pentru cascadoriile provocatoare și tiradele anti-occidentale care l-au ținut în atenția publicului timp de peste trei decenii.
 
El spunea despre români că suntem „țigani italieni”.

E de așteptat ca Jirinovski să fie succedat de 'otrăvitorul' Andrei Lugovoi, în vârstă de 55 de ani, care este cercetat în Marea Britanie cu suspiciunea că l-a ucis pe opozantul lui Putin, Alexander Litvinenko, turnându-i în Londra, în 2006, ceaiul cu poloniu-210 radioactiv letal. Rusia a refuzat să-i extrădeze pe Lugovoi și pe coacuzatul Dmitri Kovtun spre a fi judecați pentru omucidere în Marea Britanie. 

Printre ceilalți candidați la șefia Partidului Liberal-Democrat din Rusia se numără și politicianul proeminent Leonid Slutski, acuzat în urmă cu patru ani de abuz sexual de o importantă prezentatoare TV.

Un alt candidat este Mihail Degtyarev, care a fost parașutat de Putin în funcția de guvernator al regiunii Khabarovsk pentru a stopa un val de proteste.  
 
Jirinovski a înființat Partidul Liberal Democrat al Rusiei - un nume care îi ascundea opiniile xenofobe - în 1991, în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma, iar grupul a devenit primul partid de opoziție recunoscut oficial în țară.  

În timpul carierei sale a făcut declarații scandaloase și care au ținut prima pagină a ziarelor, inclusiv amenințări cu lansarea de arme nucleare împotriva mai multor țări și cu preluarea Alaskăi de la Statele Unite.

De asemenea, a cerut Moscovei să extindă frontierele Rusiei până la punctul în care soldații săi ar putea "să-și spele cizmele în apele calde ale Oceanului Indian".

În aparență, liberal-democrații i-au oferit concurență politică; în practică, l-au susținut atunci când a contat, de exemplu în ceea ce privește anexarea Crimeii la Ucraina în 2014. Jirinovski s-a dovedit, de asemenea, util Kremlinului în a lansa opinii radicale pentru a testa reacția publicului.  

Cariera sa a luat avânt în 1991, când a revendicat un surprinzător loc trei în alegerile prezidențiale câștigate de Boris Elțîn. Deși relatările ulterioare susțin că formarea partidului său a fost un proiect al KGB-ului menit să deturneze sentimentele legitime ale opoziției pe căi ineficiente.

În primii săi ani, partidul a avut o prezență semnificativă în parlament. A obținut cea mai mare cotă de voturi la alegerile parlamentare din 1993 și a obținut 64 de fotolii în Duma de Stat, care numără 450 de membri, dar importanța sa a scăzut constant, iar după alegerile din 2021, partidul a rămas cu 21 de fotolii.

Deși influența partidului a scăzut, Jirinovski a rămas o figură plină de viață, comentariile sale fiind primite fie cu entuziasm, fie cu repulsie, dar rareori cu indiferență, fiind asemănat cu Corneliu Vadim Tudor.
 
Totuși, ca la cea mai mare țară din lume, în care încap mai mult de trei Europe, să-ți dorești să „redevină mare” arată cam care este buba de la capul rușilor.