ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mutarea statuii domnitorului Mihai Viteazul din centrul orașului Oradea a stârnit un val de nemulțumiri din partea locuitorilor, dar și a internauților. Decizia primarului Ilie Bolojan de a muta statuia are însă și consecințe neașteptate. Maghiarii din oraș au strâns rândurile, cerând nici mai mult nici mai puțin decât amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piața Unirii și modificarea zilei orașului Oradea.  Este o doleanță mai veche a comunității maghiare din Oradea, pe care de-a lungul timpului atât reprezentanți ai UDMR au pus-ope tapet în ultimii ani.

Peste 40 de organizații ale maghiarilor, au semnat o adresă pe care UDMR Oradea a înaintat-o primarului Ilie Bolojan pentru a susține petiția Partidului Popular Maghiar din România de a amplasa în Piața Unirii o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, întemeietorul orașului Oradea, dar și modificarea zilei orașului Oradea, scrie ebihoreanul.ro.


Potrivit unui comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, motivul pentru care organizațiile s-au alăturat demersului făcut de PPMT este că „solicitarea comunității maghiare de a avea o statuie a Sfântului Ladislau în Piața Unirii este legitimă”, un demers pe care „toți maghiarii, toți orădenii de bună credință au datoria să-l susțină”, pentru că „statuia întemeietorului orașului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piața centrală a orașului”. 

Informarea semnată de președintele organizației Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, și de președintele executiv, Botházy Nándor, îi reproșează primarului Ilie Bolojan că a mobilat piața centrală a orașului cu statuile Regelui Ferdinand și ale episocpilor greco-catolic respectiv ortodox, care sunt simboluri ale majorității românești, în condițiile în care, "imaginea orașului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic", adică promovând și valori ale minorităților. „În secolul 21, Piața Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii”. 

În comunicat se fac reproșuri și la adresa liderilor PPMT, pentru că ar fi făcut afirmații publice neverificate la adresa reprezentanților Uniunii, acuzându-i că nu le-au susținut inițiativa, pe când adresa înaintată primarului Ilie Bolojan dovedește contrariul. 

Reprezentanții UDMR se referă la conferința de presă organizată săptămâna trecută de liderul PPMT, Csomortányi István, în care acesta a anunțat faptul că înaintat Primăriei Oradea o petiție în care cere ca statuia ecvestră a Regelui Ladislau să fie amplasată în Piața Unirii, dar și ca Ziua orașului să fie aniversată într-o altă dată, nu pe 12 octombrie. Csomortányi a susținut, atunci, că reprezentanții UDMR nu au semnat petiția PPMT, înaintând Primăriei o solicitare similară, în nume propriu. 

Tot atunci, liderul PPMT a anunțat organizarea unui protest în fața Primăriei Oradea, sub forma unui lanț uman, protest care a și avut loc, marți după-amiaza, când peste 100 de persoane s-au strâns în Piața Unirii, pentru a atrage atenția asupra doleanței lor privind statuia Sfântului Ladislau.