ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Crește numărul jurnaliștilor care au murit în Ucraina, fie în urma atacurilor din cadrul războiului declanșat de ruși, fie în condiții suspecte care ar putea avea legătură cu ambele tabere beligerante sau chiar cu posibilele efecte adverse ale „vaccinurilor” Covid. 
 
Jurnalistul și fotograful de război Maks Levin a fost ucis de focuri de armă rusești în capitala ucraineană, potrivit procuraturii ucrainene, citate de Sky News și Știri pe Surse.

Levin a dispărut la 13 martie. Cadavrul său a fost găsit vineri în satul Huta-Mezhihirska. Potrivit unuia dintre angajatorii săi, Levin mergea spre această zonă împreună cu un alt jurnalist, Alexei Cernișov. Nu se știe încă unde se află Cernișov.

Levin lasă în urmă patru copii, soția și pe părinți.

Nu este primul jurnalist care a fost ucis în timp ce relata despre conflictul din Ucraina. Printre cei uciși până acum se numără jurnalistul ucrainean Evjenii Sakun, care a murit într-un atac aerian rusesc asupra Turnului de televiziune din Kiev, și trei jurnaliști împușcați mortal în mașinile lor.

O moarte suspectă la domiciliu

Jurnalistul rus Andrei Babițki - un fost critic înverșunat al președintelui Putin, care a început să susțină autoritățile ruse din 2014 - a murit la vârsta de 57 de ani în apartamentul său din orașul Donețk din cauze necunoscute, relatează presa rusă, potrivit BBC și Știri pe Surse.

Babițki a fost catalogat drept trădător pentru că a relatat despre războiul Rusiei din Cecenia de partea rebelilor, pentru Radio Liberty - iar la un moment dat a fost ținut în captivitate de trupele rusești.

Dar, în urmă cu opt ani, a fost concediat de postul de radio american după ce și-a exprimat sprijinul pentru anexarea Crimeei de către Rusia.

Andrei Babițki s-a mutat în autoproclamata Republică Populară Donețk, în estul Ucrainei, și în 2015 a ajutat la lansarea unui post de televiziune în zona controlată de rebeli.

Alți jurnaliști morți sau răniți în Ucraina în timpul războiului început în 24 februarie 2022
 
Jurnalistul franco-irlandez Pierre Zakrzewski, cameraman al televiziunii americane Fox News, a fost ucis pe 14 martie în Ucraina, după ce un vehicul în care se deplasa a fost atacat. O dată cu el a murit și traducătoarea ucraineană Oleksandra „Sașa” Kuvșinova, în vârstă de numai 24 de ani.

Jurnalistul britanic Benjamin Hall, care călătorea în aceeași mașină cu fotoreporterul și traducătoarea, a fost grav rănit la picioare de schije și a necesitat spitalizare la Kiev. Din fericire pentru el, viața i-a fost salvată.

Cu o zi înainte, pe 13 martie, jurnalistul american Brent Renaud ar fi fost ucis de ruși în orașul ucrainean Irpin. Renaud era un fost corespondent al The New York Times, dar, în momentul uciderii sale, el nu mai colabora cu respectiva publicație.