ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Notificarea prin care Vasile Cîțu, tatăl ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, somează instituțiile din subordinea fiului său să-i prezinte documente legalizate, prin care să justifice de ce au intrat, ca parte a statului român, în procesul prin care se solicită anularea titlurilor de proprietate emise în folosul familiei sale, este reală și a devenit publică.
 
Potrivit unor documente publicate de Ziarul de Vâlcea, părinții ministrului Florin Cîțu se află într-un litigiu cu statul, în legătură cu retrocedarea a 50 de hectare de teren, în apropierea domeniul schiabil Transalpina. Din declarațiile angajaților, întregul dosar a fost înaintat ministrului Cîțu, care nu l-a mai înapoiat. Probele care atestă incompatibilitatea au ajuns și la premierul Orban, care a promis verificări.
 
Procesul în care părinții lui Cîțu au revendicat retrocedarea a 50 de hectare pe marginea lacului Vidra, în apropierea pârtiei Voineasa a fost câștigat de aceștia, dar Romsilva a contestat decizia și a solicitat anularea dreptului de proprietate pentru o suprafață de 11,6 hectare.

Ziariștii au publicat un document care arată că Vasile Cîțu, tatăl ministrului, a cerut Ministerului Finanțelor Publice, pe care îl conduce fiul lui, pe 16 decembrie, prin executor judecătoresc, sub amenințarea de acționa în judecată statul, o serie de acte/ informații care să ateste ”angajarea statului român în dosarul retrocedării”, iar două dintre structurile MFP (ANAF Vâlcea și Craiova), să transmită documentele fiului, ministrului în funcție, Florin Cîțu, nu avocaților sau reclamanților.

Angajații Direcției Juridice au simțit acest demers ca pe o presiune, mai ales că ei susțin, totodată, că de la cabinetul ministrului de Finanțe a fost solicitat dosarul în care Ministerul de Finanțe atacase legalitatea acestor titluri de proprietate. De la 31 ianuarie, dosarul nu a mai fost înapoiat.

Mai mult decât atât, Direcția Juridică a fost desființată, conform unui proiect de reorganizare a ministerului, pentru a fi îndepărtată conducerea, care se judecă cu părinții actualului ministru și cu alți 69 de proprietari cărora li se pune la îndoială calitatea de proprietar, mai scrie sursa citată. De astfel, procesul de retrocedare a fost anulat.

Conform unor proiecte mai vechi depuse de ministru și fratele său, cei doi intenționau să construiască pe domeniul pentru care se luptă acum în instanță părinții un complex turistic cu hotel, pârtie de ski, ștrand plutitor, restaurant, păstrăvărie, zonă de camping și multe alte facilități. 

Întrebat despre toate aceste documente care ies la iveală în ultimele zile, premierul Ludovic Orban a declarat că se fac verificări și se va anunța o concluzie zilele viitoare.

Într-o postare de luni de pe contul său de socializare, ministrul Finanțelor scrie că „de câteva zile urmărim cu toții un atac politic mizerabil la adresa mea. #FakeNews construit în cel mai securistic mod, mai ales dacă vă uiați cine conduce atacul. De ce mă atacă? Simplu. Refuz să arunc țara în aer. Cine mă atacă? O gașcă organizată de teroriști economici. Un politician și prietenii lui. Un impostor care se ascunde după fustele nevestei, punând-o să facă cu mine și familia mea adevărate telenovele la TV. Celălalt, un avocat care profită de pe urma necazurilor unor oameni pentru a face bani. Împreună, timp de trei ani de zile au produs trei legi neconstituționale încasând milioane de lei de la clienți. Poate ar trebui să dea banii înapoi. Nu în ultimul rând s-a alăturat echipei și un demnitar, fost în fruntea PSD. La ce am găsit la MFP acesta ar fi trebuit să fie ultimul care să spună ceva. Le spun celor trei că nu mă las, merg înainte și voi dezvălui tot”. 

Cîțu susține că „tot ce a fost prezentat până acum este FALS. 
„Declarația mea de avere este publică și acolo sunt trecute moștenirile de la bunicii mei care au muncit cinstit și onest”.
 
Documentele prezentate însă par să-l contrazică flagrant în legătură cu „fake-news-ul” invocat.