ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat miercuri, proiectul de lege inițiat de PSD cu privire la instituirea unei zile specifice sărbătoririi românității sudice sau balcanice, dovedită istoric, prin prezența aromânilor, meglenoromânilor sau istroromânilor, de milenii. Proiectul l-a avut ca și coinițiator pe Constantin Codreanu, iar textul a fost întocmit de Vlad Cubreacov, deputat basarabean și membru al APCE, anunță Romanian Global News - rgnpress.ro. 

Proiectul de lege prevede astfel:
 
„Se instituie Ziua Românității Balcanice, care se sărbătorește în data de 10 mai a fiecărui an.
Ziua Românității Balcanice poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice de drept public ori privat, precum și de către reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate, pot sprijini material și logistic organizare și desfășurarea manifestărilor.
Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale și informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în țară și peste hotare”, informează rgnpress.ro.
 
Scriitorul Miron Scorobete, publicat și de ActiveNews, a transmis cu privire la această realizare:
 
„Ziua Românilor din Balcani - 10 mai 2021. Aflăm că românii din Balcani au și ei o zi a lor!
 
Sunt mulți, au fost și mai mulți, acopereau cândva toți Balcanii, sunt din ce în ce mai puțini, sunt răzbătători, sunt românii absoluți, cum corect i-a definit un înțelept. Când statul român nu prea exista nici el, de-abia se încropea, avea grijă de ei și a avut grijă până în perioada comunistă, care i-a exclus din preocupările sale, și până în perioada post-comunistă care e normal să nu mai aibă grijă de ei când statul român nu mai are grijă de el însuși ci se demolează zi de zi, cărămidă cu cărămidă”.
 
Amintind că basarabeanul s-a deplasat la Moscopole, județul Corcea din Albania, scriitorul a adăugat: „Vă mulțumim, domnule Vlad Cubreacov pentru că, prin dumneavoastră, ne despovărați de toată lașitatea noastră, ne restituiți demnitatea noastră și ne reamintiți adevărul etern: Armânlu nu cheari!”
 
Totodată, luni a fost dezvelit un bust al Părintelui-martir Haralambie Balamace, chiar la Corcea, unde a fost martirizat. La eveniment a participat Ambasadorul României în Albania, E.S. Octavian Șerban, și reprezentanți ai aromânilor din zonă, transmite Basilica.
 

Statuia a fost amplasată în Parcul Tineretului din localitate. Bustul a fost realizat prin implicarea fundației „Nicolae Iorga” din Saranda (Albania).

Părintele Haralambie Balamace a fost ucis în noaptea de Paști, în anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârșit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi. Ei au murit deoarece au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Politicienii aplaudă
"Mă bucur enorm că astăzi s-a statuat prin lege Ziua Românității Balcanice pe 10 Mai. Camera Deputaților, decizională, a votat cu o majoritate covîrșitoare această lege care are semnificații mult mai adînci decît ar părea la o primă privire. Această dovadă de atașament față de toți românii din Balcani, indiferent de cum sînt numiți – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, vlahi sau caravlahi -, este data după 20 de ani și două zile de încercări, taman cînd eu sînt pe drumul de întoarcere de la sărbătorirea lui 10 Mai alături de aromânii din Albania. Dumnezeu cu noi”, a declarat Claudiu Târziu, senator AUR.

Și deputatul AUR, Mihail Albișteanu, care a susținut proiectul, a declarat că "Este imperios necesar ca Ziua Românității Balcanice să fie stabilită pe 10 mai. Deși în fiecare an în România este marcată, la data de 10 mai, Ziua Regalității, am constatat cu tristețe că acest lucru nu s-a întâmplat și la nivelul Parlamentului. Nimeni nu a vorbit despre semnificația acestei zile în forul legislativ.
 
Intervenția mea de astăzi dorește să se constituie într-o pledoarie pentru adoptarea zilei de 10 mai ca zi a Românității Balcanice. De altfel, inițiativa este susținută de peste 30 de ani de Societatea de cultură macedo-română, care propune ca ziua de 10 mai să redevină Ziua Românității Balcanice, așa cum a fost ea în perioada 1905-1948.
 
Pentru a arăta că este imperios necesar ca Ziua Românității Balcanice să fie stabilită pe 10 mai și nu într-o altă zi, voi face un scurt recurs la istorie și voi aminti că, în anul 1905, statul român, prin vrerea Regelui Carol I, a depus eforturi considerabile pentru ca Imperiul otoman să recunoască minoritatea românească (aromânii și meglenoromânii) din Balcani, care, pe atunci, reprezenta singura minoritate pe care Imperiul otoman încă nu o recunoștea oficial.
 
Nu a fost un demers ușor: ministrul României la Constantinopol, Alexandru Emanuel Lahovary, a primit instrucțiuni clare din partea Ministerului de Externe de la București să facă presiuni asupra guvernului otoman, în acest sens. Rezistența acestuia din urmă l-a determinat pe ambasadorul României să amenințe autoritățile otomane cu ruperea relațiilor diplomatice dintre România și Imperiul otoman, dacă sultanul nu accepta, până în data de 10 mai 1905, să recunoască existența oficială a minorității românești trăitoare în teritoriile otomane din Peninsula Balcanică.
 
Supus acestei presiuni, sultanul a semnat în seara zilei de 9 mai decretul de recunoaștere a minorității românești, începând cu data de 10 mai. Gestul s-a dorit a fi un cadou făcut României și, personal, regelui Carol I, pentru că, astfel, coincidea cu Ziua națională a României, 10 mai.
 
Așadar, alegerea zilei de 10 mai nu a reprezentat o întâmplare, ci dorința expresă a regelui României și se circumscrie politicii acestuia de a uni cât mai multe evenimente sub aureola zilei de 10 mai, care era atunci Ziua monarhiei române și, în același timp, Ziua Națională a României. Domnia regelui Carol I începuse la 10 mai 1866, iar proclamarea independenței de stat a României, în 1877, și proclamarea Regatului României, în 1881, fuseseră legate, de asemenea, de ziua de 10 mai, ca o modalitate gândită de marele rege de a consolida dinastia, împletind destinul acesteia cu destinul istoric al României.
 
Acesta a fost și motivul pentru care Regele a dorit ca recunoașterea românilor din Balcanii otomani să aibă loc tot pe 10 mai, urmarea fiind aceea că până la lovitura de stat comunistă din 30 decembrie 1947, care a înlăturat Monarhia din România, ziua de 10 mai a fost sărbătorită și ca zi a românilor (aromâni și meglenoromâni) din Balcani. De aceea, dacă dorim să reînnodăm această tradiție și să stabilim o Zi a Românității Balcanice, aceasta trebuie să fie neapărat ziua de 10 mai și nu o oricare altă zi”, conform Romanian Global News.

Daniel Gheorghe, deputat PNL, a afirmat cu privire la decizia adoptării Legii care stabilește ca Românitatea Balcanică să fie sărbătorită pe 10 mai astfel:

„Este fundamental să înțelegem un lucru: statul român are datoria de a susține comunitățile române din Sudul Dunării. Indiferent că vorbim de aromâni, de megleniți, de românii din Timoc sau cei din Istria. Toate comunitățile acestea trebuie apărate și salvate.

Este inadmisibilă încercarea unora de a-i prezenta pe aromâni ca fiind altceva decât români. Aromânii sunt români.
10 mai înseamnă proclamarea independenței naționale a României, de către domnitorul Carol 1, înseamnă declararea ca domn a Carol 1 și declararea Regatului României. Concluzia este una singură: trăiască 10 mai, ziua românității balcanice, ziua regalității și ziua independenței naționale a României!”.

Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice poate fi citit integral AICI