Gen. brg. r. Aurel Rogojan: Generalul Ciucă – meteoritul din politica românească
Potrivit „Europa Liberă România”, Armata României avea, la 31 martie 2022, un efectiv de 1300 generali, incluzându-i și pe cei din Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit „Europa Liberă România”, Armata României avea, la 31 martie 2022, un efectiv de 1300 generali, incluzându-i și pe cei din Ministerul Afacerilor Interne.
O prezentare analitică a volumului, cu compliniri inedite de informații a fost realizată de gl. brg. r. Aurel I. Rogojan a cărui alocuțiune o redăm integral.
Revolutia româna am „prins-o” si eu. Ma apropiam, ca vârsta, de 50 de ani si se presupune ca îndeajuns de matur pentru a sti ce face. Dar am facut revolutia nu la CC, nu la casa lui Ceausescu sau la Televiziune, ci la locul de munca.
Pe 28 decembrie 1989, în apropierea comunei Vișina (județul Dâmbovița), șapte oameni - șase români și un englez, fotograful Ian Parry, mureau într-un accident aviatic, fiind printre ultimele victime ale evenimentelor din acel an.
Părintele Justin Pârvu: „În urmă sunt însă martirii de la Timișoara, martirii revoluției, pe care acum calcă în picioare. Jertfa lor îi mai ustură.”
La Revoluția din 1989 la Sibiu au murit 100 de oameni, majoritatea în 22 decembrie. A fost orașul cu cei mai mulți morți, raportat la mărimea sa.
În 16 decembrie 1994 (la 5 ani de la revoluție) a avut loc audierea președintelui Ion Iliescu la această comisie. Prezint acum înregistrarea video aproape întreagă a audierii domnului Ion Iliescu la respectiva comisie.
Cristian Botez: Paul Signeanu, a cărui relatare, în calitate de martor ocular la execuția lui Nicolae și Elena Ceaușescu, a stat la baza acestui articol, a decedat acum trei ani.
Voi ați descoperit libertatea în moarte, dar nu în moartea ca moarte, ci în moartea ca jertfă. Așa a fost la început: Jertfa, nu moartea! „Mielul e înjunghiat de la întemeierea lumii”
Știrea execuției sumare chiar în seara de Crăciun a lăsat un gust amar și participanților la evenimentele din decembrie 1989. Nu pentru aceasta ieșisem în stradă. Pentru ca regia să fie completă, după transmiterea mascaradei, tirul "teroriștilor" a amuțit.
Masacrul KGB/GRU din Drumul Taberei. Martorul civil de la asasinarea Grupului Trosca vorbește în exclusivitate cu reporterii Cristian Botez și Victor Roncea
Cronologia evenimentelor din decembrie 1989. Pe 24 decembrie 1989, noua putere instaurată la București decide uciderea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Conform istoricului Alex Mihai Stoenescu, inițiativa i-a aparținut lui Silviu Brucan, secondat de Gelu Voican Voiculescu.
Lt. Soldea Ștefan intrând în biroul comandantului USLA a surprins o convorbire între lt. col. Trosca și col. Bliorț și a reținut: lt.col. Trosca a spus: "…Ăștia pe mine mă caută …”, iar colonelul Bliorț ar fi replicat "poate nu ne omoară și ne judecă …”
Serviciul Român de Informații a desecretizat și publicat pe saitul propriu (linc) documentele despre decembrie 1989 pe care le-a trimis fostei Comisii Senatoriale Decembrie 1989.
Focul a încetat din nou și s-a așternut o liniște de moarte. Ascultam cu încordare să surprind un semn de viață al tânărului rănit care se stingea singur la doi pași de mine. La un moment dat, în tăcerea ireala a nopții am auzit vocea slabă a tânărului care... cânta. Cântecul lui de lebădă m-a răscolit și mi s-a întipărit definitiv în minte.
Despre „teroristii” din decembrie '89, care trageau din toate pozitiile, s-ar fi putut afla mai multe, in 34 de ani, daca cineva ar fi anchetat cu adevarat un moment despre care nu se vorbeste deloc
In toiul noptii dinspre 22 spre 23 Decembrie 1989, 126 de studenti ai Academiei Tehnice Militare, imbarcati in sase autobuze, erau trimisi sa apere Ministerul Apararii Nationale, situat pe atunci pe Soseaua Drumul Taberei. Martori la eveniment
O veste cumplită a zburătăcit în incinta Televiziunii, în care mă aflam împreună cu grupul meu: Armata a deschis focul în Piața Palatului! Vestea țâșnește ca un gheizer iar primele întrebări curg șuvoi. Împotriva cui? Cine a tras? Ordinul de la cine a pornit?
Pe 21 spre 22 decembrie 1989, cam pe la ora 1.30, ne retrageam din Piata Universitatii sub o
ploaie de trasoare. Prof. Dumitrescu, Papi, Cristi Motiu, Bogdan Vancu
si inca 2-3000 de oameni ramasi in piata pana la ora 01.00.
Un cer mai
rosu ca in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 n-am mai vazut
niciodata.
Am sentimentul că timpul a încremenit atunci, în zilele acelui tulburător decembrie. Am senzația că acel iureș, acele emoții, acele trăiri, spaime, speranțe, furie, revoltă, că toate acele zile și nopți, că tot acel aer străpuns de gloanțe
„În lutul greu din care am plecat / Am frământat simțire. / Din ură am clădit iubire. / Între seninul din Înalt / Și jalnicul de jos / Mereu m-am întors / În lutul greu din care am plecat. / N-am fost învins, dar nici n-am câștigat. / Mi-e barba albă, încâlcită, roasă. / Părinte, o să vin curând acasă”
Pe 21 decembrie se împlinesc 34 de ani de la evenimentele de la București care au dus, în final, la căderea regimului Ceaușescu.
„20 decembrie 1989: ziua în care Timișoara a devenit oraș liber! Dimineață muncitorii și-au părăsit locurile de muncă și, împreună cu alte zeci de mii de timișoreni, au pornit în coloane prin oraș, până au ajuns în...
Cand am ajuns la trecerea de pietoni de langa Muzeul Banatului, am lasat prioritate unei masini rosie, o Lada cu numere rusesti, in care erau doua persoane. Imi amintesc cum am ras cu Liviu de ei, ca au nimerit la Timisoara sa-si vanda fierbatoarele taman cand noi facem revolutie.
Pe 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu se întorcea din ultima sa vizită ca șef al statului Român și ținea un discurs televizat despre evenimentele din zilele precedente, de la Timișoara
Cum e posibil, domnule președinte Ciolacu, să faceți afirmații precum acestea: „Ion Iliescu a reprezentat un simbol și pentru PSD, și pentru România, și pentru democrația din România”, „Democrația în România există, în principal, datorită lui Ion Iliescu”?
„În Timișoara românii continuă să plătească jertfă de sânge, împușcați de forțele de represiune. Mii de timișoreni sunt arestați și bătuți cu sălbăticie de către forțele de miliție și securitate. Partidul comunist român își trimite oficialii în...
Toata piata era plina de trupe de militie si garzi patriotice, comandate de civili in scurte de piele gri-petrol, cu automate de gat, care se rasteau la oamenii ce nu grabeau pasul si priveau cu nedisimulata satisfactie urmele luptelor. Se decretase stare de necesitate si timisorenii nu mai aveau sa circule pe strada in grupuri.
Pe peronul metroului, la Republica, Mocanu, șeful PCR la Energomontaj, ne-a strâns mai aproape și șoptit, ne-a spus, după ce ne-a zis „sper că nu e unul dintre noi de la… ochi albaștri”, că, citez, „Fraților, e groasă! Se dărâmă șandramaua!”. Asta, pe 18 decembrie 1989, la București.
17 decembrie 1989. Românii încep să cadă sub gloanțele celor trimiși să-i reducă la tăcere. Astăzi, povestea morții lui Radian Belici, care în 1989 avea 32 de ani, era pompier și avea un copil. Ucigașii i-au retezat viitorul cu o rafală de mitralieră, refuzându-i până și înmormântarea creștinească.
Vă prezentăm înregistrarea teleconferinței din 17 decembrie 1989, în care Nicolae Ceaușescu încearcă să „restabilească ordinea” la Timișoara.
Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara se puneau în mișcare evenimentele care au declanșat revolta populară generalizată din întreaga țară de-acum 34 de ani.
S-a început cu ”Jos dictatorul”, ”Jos comunismul”, ”Nu trageți în popor”! S-a continuat cu… ”Armata e cu noi”! Nu intru în amănunte, despre generalii Stănculescu, Chițac și alții…Apoi s-a ajuns la ”De Crăciun ne-am luat rația de libertate”
Fenomenul care este cunoscut sub numele de „Revoluția română” a început la Iași, pe 14 decembrie 1989 și nu două zile mai târziu, la Timișoara, susțin mai mulți istorici.
Crucea Eroilor Revoluției Române ridicată pe locul plin de sânge în 21-22 decembrie 1989, unde au murit tinerii protestatari anticomuniști, Tricolorul pictat și Placa de marmură instalată în cinstea jertfei lor, au fost profanate prin vandalizare cu inscripții triviale și simbolul comunist secera și ciocanul.
Ion Caramitru s-a stins din viață anul trecut, pe 5 septembrie. Chiar dacă timpul trece, fiul lui Ion Caramitru este distrus de durere și nu înțelege de unde a luat tatăl său infecția care i-a adus sfârșitul.
Sătămâna trecută, în cursul zilei de miercuri, 6 iunie 2023, a murit la vârsta de 74 de ani Victor Ionescu, unul dintre crainicii TVR din decembrie 1989. Marius Mioc ne oferă o înregistrare video de atunci:
În noul număr al revistei Evenimentul Istoric din 2023, cititorii pot descoperi amănunte neștiute despre Revoluția din 1989. Sunt scoase la iveală întâmplări ale căror protagoniști au fost oameni cu greutate: Ion Iliescu, Victor Athanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu și Ion Caramitru.
Blândul și bunul Părinte Emanuel Ganciu, cunoscut generației Pieței Universității 1990 pentru implicarea sa duhovnicească în susținerea tuturor cauzelor românești, a plecat spre brațele Domnului.
Am comentat deja o parte dintre documentele recent desecretizate de SRI, care cuprind informările trimise Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”: